maanantai 23. maaliskuuta 2009

Valtion ylivelkaantumisen torjumiskeinoista


Tänään on Kokoomusnuoret esittänyt rajun kannanoton, jossa he puoltavat sosiaalimenojen leikkaamista. Tällainen tarkoittaisi toteutuessaan yhteiskunnan eriarvoistumista, köyhyyden ja asunnottomuuden lisääntymistä ja näkyisi konkreettisesti esimerkiksi eläkeläisten, opiskelijoiden tai vammaisten yhteiskunnallisessa asemassa. Kenties se näkyisi myös kuntatasolla pahempina lastensuojelun ongelmina, suurempina luokkakokoina ja sivistys- ja opetusresurssien ankarampina puutteina. Näillä kriteereillä kyseinen ehdotus olisi siis epäeettisenä hylättävä.

Puheenvuorossa on kuitenkin toinen puoli totta ja se on tausta, miksi tällaista ehdotetaan. Kuten aiemmin tässäkin blogissa on todettu, Suomen valtionvelkaa lisätään tätä nykyä liian rajulla tahdilla. Velan takaisinmaksun aika tulee joskus ja se voi vaatia juurikin nyt esitettyjä kipeitä toimenpiteitä välttämättömyytenä.

Katson, että parempi ratkaisu on ehkäistä näitä velkaantumisongelmia ja olla varovaisempi elvyttämisessä. Erityisen kriittisesti tulisi suhtautua suurituloisten veronalennuksiin. Katson, että tässä vaiheessa tärkeitä lääkkeitä olisi jatkossakin tulo- ja pääomaverojen riittävän veropohjan varmistaminen ja ympäristöverotuksen maltillinen kiristäminen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moniko on huomannut miksi tähän on tultu ? Mielestäni eriarvoistuminen alkoi ns. pääomaverouudistuksesta.

Suuret pääomat vapautettiin lähes kokonaan verolta ja omaisuusvero poistettiin.

Mutta mihin on tultu ?
Asunnon ja auton omistaminen on luokiteltu lähes rangaistavaksi teoksi ?

Verot on tosiasissa keskitetty alemman keskiluokan maksettaviksi.

Onko siis omaisuusvero poistettu vai vain siirretty ?

Anonyymi kirjoitti...

Miten niin suuret pääomat on vapautettu? Pääomaveroja maksetaan niin kuin ennenkin. Veroprosentti on saattanut laskea vähän.

Osingoista ei mielestäni pitäisi joutua maksamaan veroja, koska yritys on jo maksanut verot. Tällä hetkellä ne verotetaan kahteen kertaan.

Omaisuusvero ja perintävero ovat ensinnäkin hyvin epäeettisiä. Omaisuudesta on jo maksettu verot kerran. Sitäpaitsi niillä ei saavuta mitään muuta kuin että kaikki rikkaat siirtävät varansa ulkomaille ja valtion kassaan päätyy entistä vähemmän. Pahimmassa tapauksessa rikkaat muuttavat pois tästä maasta ja jättää tänne kateellisuuden ja köyhyyden!

Mielestäni hyvin monella tässä maassa on se mielipide että "Tärkeintä että naapurilla ei ole enemmän", kuin taas ulkomailla "Tärkeintä että minulla on paljon, vaikka naapurilla olisi enemmän"

Mikko N. kirjoitti...

Pidän olennaisen tärkeänä sitä, että valtiolla on oltava rahaa ja tulolähteitä menojensa hoitamiseen. Jos joku tietty veroluokka, kuten varallisuusvero tai perintövero poistetaan tai joitakin veroja alennetaan, hyvin usein sama raha on pakko ottaa jostakin muualta. En esimerkiksi hyväksyisi sitä, että tällaisia asioita alettaisiin kompensoida opiskelijoiden lukukausimaksuilla tai kansaneläkkeen pohjaosan leikkauksilla. Runsas velkaantuminenkin on huono juttu, koska velat on myöhemmin maksettava ja sitä varten on tehtävä kipeitä (korkoa kasvaneita) taloudellisia päätöksiä.