sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Oikeus turvallisiin elintarvikkeisiin


Eräs keskeinen tekijä länsimaisissa hyvinvointiyhteiskunnissa on ihmisen oikeus puhtaaseen veteen ja syömäkelpoiseen ruokaan. Tietysti olisi erittäin suotavaa, että tällainen oikeus toteutuisi muutenkin ihmiskunnassa, mutta se, että rikkaissa teollisuusmaissakin on tämän asian kanssa mitään ongelmia, on hälyttävää ja viittaa siihen, että nopean rahan ansainti on joillekin liike-elämän osapuolille niin keskeinen uskonkappale, että sen toteuttamiseksi voidaan pahimmillaan vaarantaa muiden henki ja terveys.

Esimerkkejä tämäntapaisesta toiminnasta:

  • Italian ja Saksan juustoskandaali, jossa juustojen ja sulatejuustojen ainesosina käytettiin pilaantuneita maitotuotteita ja pahimmillaan oltiin niin huolimattomia, että juuston joukosta saattoi löytyä mm. muovinkappaleita.
  • Meillä Suomessa esiintyneitäkin tapauksia, joissa vesijohtovesi on päässyt saastumaan rikollisen huolimattomuuden takia.
  • Kiinan maitoskandaali, jossa valitettavasti on ollut mukana läntisiäkin meijereitä. Maitoa on laimennettu ja korvattu oikeaa maitoproteiinia myrkyllisillä teollisuuskemikaaleilla. Vastaavasti on myös käänteisiä tapauksia, joissa maitoproteiinia on laitettu sellaisiin elintarvikkeisiin, missä niitä ei odottaisi olevan ja jotka voivat aiheuttaa allergiareaktioita niille, joille maitoproteiini ei sovi! Ongelmallisia ovat Suomessakin olleet eräät hedelmäsorbetit.
  • Uusin Ruotsissa esiintynyt skandaali, jossa malmöläiseltä lihanjalostus- eli makkaratehtaalta on löytynyt lattioilta koiranulosteita.


Kannatan sitä, että elintarvikevalvontaa on koko EU:ssa tiukennettava huomattavasti nykyisestä.

Ei kommentteja: