torstai 25. syyskuuta 2008

Uutta aselakia sorvataan

Hallitus ja eduskunta joutuvat ymmärrettävästä syystä ottamaan kantaa aselain sisältöön. Sitä mietittäessä joudutaan tasapainottamaan monia eri seikkoja, ensinnäkin se, etteivät henkisesti tasapainottomiksi tiedetyt henkilöt saisi omistaa asetta tai omata aseenkantolupaa, toiseksi se, että ampumaurheilu ja metsästys olisivat edelleen mahdollisia. Itse näen, että täyskiellot ovat tässä tilanteessa jälkimmäisestä syystä huonoja, mutta laissa voitaisiin asettaa tiukempia velvoitteita aseiden säilyttämisestä lukituissa tiloissa (ja kuten eräs työkaveri viisaasti totesi,) pitäisi edellyttää, että säilytettäessä tulisi kiväärin tai pistoolin lukko-osa pitää muusta aseesta erillään. Ilman lukkoa aseella ei voi ampua.

Toinen seikka, joka aselaissa voitaisiin huomioida, ovat ilma-aseet. Nykyään niitä saa aivan liian helposti, niihin ei vaadita aseenkantolupaa ja varhaisteinitkin saattavat niillä ammuskella. Ne ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin vaarattomia, erityisesti, jos niiden ammus osuu silmään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

olen osittain samaa mieltä kanssasi. Aseiden täyskiellot ovat käytännöllisistä syistä mahdottomia, eivätkä mielestäni myöskään tarpeellisia. Kuitenkin, lukko-osan säilyttäminen muusta aseesta erillään on varsin kyseenalaista: se käy järkeen, jos pistoolilla ammutaan silloin tällöin huvin vuoksi tai jos sitä käytetään vaikkapa metsästystarkoitukseen. Kuitenkin urheiluammunnassa tällainen toiminta johtaisi osien kulumiseen ja sitä kautta osumatarkkuuden heikkenemiseen. On siis väärin olettaa, että aseiden lukot voisi jättää vaikka ampumaradalle, jolloin oltaisiin "turvassa".

Suonet anteeksi, jos sanon, että naurahdin hieman ilma-ase -kommentillesi. Ymmärrän kyllä ajatuksen, myös ilma-aseella saa paljon vahinkoa aikaan, mutta itse ammuntaa harrastaneena esimerkiksi aseenkantoluvan vaatiminen ilmapistooliin tai -kivääriin kuulostaa vähintäänkin utopistiselta, ja siinä sivussa hätävarjelun liioittelulta. Lähes samaa vahinkoa aiheuttaa esimerkiksi pikkulasten leikeissään käyttämät kuulapyssyjen panokset osuessaan silmiin.

Ilma-aseradoilla ammuntaa harrastavat nuoret, viisivuotiaasta täysi-ikäiseen, ovat hyvässä valvonnassa ja ammuntaa opetetaan alusta asti vastuullisesti. Lapset oppivat, että asetta ei käännetä väärään suuntaan hetkeksikään. Tosin ilma-aseet kotona ja leikkikaluna ovat ne asia erikseen. Siinä vastuu siirtyykin mielestäni vanhemmille. Tässä tapauksessa ilma-aseen voi rinnastaa vaikkapa keittiöveitsiin: jos käyttö on kontrolloitua, ei vahinkojakaan pitäisi sattua.