perjantai 11. syyskuuta 2009

Vauvat pois vankilasta tai inhimilliset olosuhteet taattava

On ilmennyt, että mm. Hämeenlinnan naisvankilassa on joitakin vanhanmallisia "paljusellejä", joissa ei ole omaa WC:tä eikä pääsyä WC:hen yöllä. Lisäksi tällaisiin selleihin on joskus ahdettu useampia kuin yksi vanki.

Jo edellämainitun seikan johdosta Suomen valtio on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta huomautuksia, mutta syystä tai toisesta vankien olosuhteet ovat jotenkin niin epäpopulistinen kohde, että budjettisyistä sallitaan jatkuva ihmisoikeuksien rikkominen tässä asiassa. Vankeinhoito ei kuitenkaan ole, nimestään huolimatta "rikollisten hyysäämistä" ja siten pelkkä kuluerä, vaan olennainen osa valtion turvallisuutta. On esimerkiksi pyrittävä siihen, että vankilasta vapautuvat eivät olisi kovin alttiita uusimaan rikoksia ja siten palaamaan takaisin vankilakierteeseen ja tämä vaatii taloudellista panostamista niin vankeusaikaan kuin avolaitosten olosuhteisiin ja vapautumiseen.

Kaikkein hälyttävintä on se, että 1. kappaleen mukaisissa epäinhimillisissä olosuhteissa pidetään viattomia lapsia kun joillakin naisvangeilla on vankilassa vauva mukanaan. Tällainen epäkohta pitäisi purkaa mielellään jo seuraavan vuorokauden kuluessa millä tahansa tavalla. On yhteiskunnallinen arvovalinta, miten se tehdään. Vaihtoehdot ovat:
  • Järjestetään heti jostakin avolaitoksesta hätämajoitus siten, että parhaiten käyttäytyneitä ja lähimpänä vapautumista olevia avolaitosvankeja päästetään valvottuun koevapauteen. Ne avolaitosvangit, joita ei voi vapauttaa, siirretään muihin avolaitoksiin. Kyseinen avolaitos voidaan muuttaa noin puolentoista kuukauden ajaksi tilapäisesti suljetuksi vankilaksi laittamalla piikkilangat ympärille ja vartiointi sisä- ja ulkotiloihin. Tämän jälkeen toteutetaan kiireellisesti suljettujen vankipaikkojen lisäys jonnekin, maksoi mitä maksoi.
  • Otetaan lapset selleistä huostaan ja sijoitetaan sijaisperheisiin. Sukulaissijoituksen ensisijaisuus ja mahdollinen toinen laillinen vanhempi tai huoltaja huomioidaan. Tapaamissuunnitelma laaditaan ja vankilassa olevalle äidille taataan ainakin 2 viikon välein tapahtuvat lapsen vierailut.

Vauvojen pitämistä monen hengen ahtaissa selleissä, joissa ei ole kelvollisia edellytyksiä lapsenhoitoon, ei voi hyväksyä. Lisäksi vankien välisissä riidoissa tai äidin ollessa olosuhteiden vuoksi ahdistunut, voi tulla tilanteita, joissa vauvojen henki ja terveys vaarantuu.

Ei kommentteja: