sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Pikavippiliiketoiminnassa huomiotaherättävä muutos

Vanha viisaus talouspolitiikassa on se, että järkevät sijoittajat ovat mukana nousuissa ensin ja siinä vaiheessa kun "kasvukohteisiin" sijoittamisesta tulee massatoimintaa, ollaan jo myöhässä. Monet muistanevat vuosituhannen vaihteen IT-kuplan ajoilta esimerkiksi sellaisen järjettömyyden, että joidenkin tietotekniikkafirmojen osakkeita jonotettiin kymmenien metrien pituisissa jonoissa, vain jotta niiden arvosta hyvin lyhyessä ajassa olisi valtaosa hävinnyt taivaan tuuliin.

Sama tulee mieleen sellaisesta "uudesta" rahoitustuotteesta kuin vertaislainat. Pikavippiyhtiöt ovat takoneet jo kauan kyseenalaisella toiminnallaan merkittäviä voittoja, mutta nyt jostakin syystä jotkut tämän alan yritykset ovat saaneet liikeidean, jossa ne toimivat suorina velanvälittäjinä "tallettajien" ja vipinottajien välillä, eivätkä hoida velkoja oman kassansa kautta, kuten esimerkiksi pankit tekevät. Tällä tavalla tarjotaan "tallettajille" mahdollisuus huippukorkoihin pääsemällä osaksi pikavippibisnestä. Vaaran merkit ovat kuitenkin näkyvissä.

Se, että pikavippiyhtiöt eivät enää niin hanakasti toimisi oman kassansa kautta, saattaa tarkoittaa epäluuloa lainsäädännön kehitystä ja kasvavaa luottotappioriskiä kohtaan. Vertaislainoja välittävät pikavippiyritykset haluavatkin pestä kätensä näistä riskeistä ja tyytyä provisioihin, jotka nekin voivat olla varsin suuria. Lisäksi heidän vastaanottamillaan talletuksilla ei tietenkään ole talletussuojaa.

Toivon, että rahoitustarkastus selvittäisi mahdollisimman pian huolellisesti koko pikavippibisneksen nykytilan Suomessa, ja että lainsäädännöllisiin toimiin ryhdytään ajoissa ennen kuin alasta kehittyy vaarallinen talouskupla. Painajainen olisi esimerkiksi pikavippiyhtiöiden osakkeiden päätyminen pankkien taseisiin ja johdannaismarkkinoille.

1 kommentti:

Tuomas Talola kirjoitti...

Terve,

Haluaisin oikaista tässä muutamia väärinymmärryksiä ainakin oman yrityksemme osalta.

Lainaaja.fi ei tarjoa pikavippejä. Meillä maksimikorko on 20% ja laina-aika on minimissään yksi vuosi. Lainan saamiseen omalle tilille hakemuksen tekemisestä lähtien menee vähintään viisi vuorokautta, joten äkilliseen baari-iltaan ei meidän kautta saa rahoitusta. Selvitämme myös etukäteen lainanhakijan tulot, mutta loppujen lopuksi lainanantajat tekevät päätöksen lainasta.

Lainaajan perustajista kukaan ei ole ollut mukana pikavippiyrityksissä eikä myöskään Lainaaja aio tehdä yhteistyötä tämän alan yritysten kanssa.

Emme myöskään ota talletuksia vastaan, koska se on rajattu tiukasti pankkien tehtäväksi.

Sinällään on totta, että lainayhtiö ei itse koe suoraa luottoriskiä. Kuitenkin pidemmällä aikavälillä toimintamme ei voi muodostua kannattavaksi, jos sijoittajamme menettävät rahojaan. Tästä syystä otamme vastuumme vakavasti.

Viimeisestä kappaleesta olen samaa mieltä, valvontaa tarvitaan lisää.

Tuomas Talola
Vertaislaina Oy / Lainaaja.fi