perjantai 8. lokakuuta 2010

Yliopistojen sisäänottoa tulisi karsia ehdoitta

Nykypäivän ja Verkkouutisten mukaan opetusministeri Henna Virkkunen on sitä mieltä, että "opiskelupaikkoja voitaisiin vähentää aika paljonkin, jos opiskelijat valmistuisivat nopeammin." Minä taas olen sitä mieltä, että etenkin yliopistopaikkojen osalta tästä toteamuksesta pitäisi ottaa jossittelu pois ja joka tapauksessa vähentää opiskelupaikkoja, varsinkin niiltä aloilta, jotka ovat huonosti työllistäviä. Miksi poliittinen tahto kuitenkin puuttuu?

Sisäänoton vähentäminen tuottaisi monille yliopistoille selviä etuja. Jos valinta pidetään pääsykoeperusteisena ja toissijaisesti paperivalintana, eli opiskelijoita otetaan sisään taidon ja lahjakkuuden eikä rahan perusteella, niin keskimääräinen opiskelija-aines olisi pätevämpää ja motivoituneempaa. Kurssien järjestämiseen ja opinto-ohjaukseen olisi paljon enemmän rahaa käytettävissä. Myös opintotukea voitaisiin muuttaa suoritepainotteiseksi ja saadut säästöt uudelleen kohdentamalla korottaa etenkin kandidaattivaiheen osalta ja vähentää opiskeluaikaista tutkintoon kuulumatonta työssäkäyntiä.

Kuitenkin keskusteluissa pyörivät jatkuvasti mukana myös lukukausimaksut, pääsykokeiden väkinäinen poistaminen ja opiskelijan taitoihin ja lahjakkuuteen liittymättömät soveltuvuusharkinnat. Välillä on puhuttu myös "tilapäisestä" sisäänoton lisäämisestä johtuen nuorisotyöttömyydestä. Eli suomeksi sanottuna pelissä on raha ja suhteet. Pelkäävätkö jotkut etenkin kokoomuksen poliitikot sitä, että jos pääsykoepohjaisesti tarpeeksi kiristetään yliopistojen sisäänottoa, se johtaa entistä useammin siihen, että monet ylemmän keskiluokankaan taustan omaavat ylioppilaaksi kirjoittavat eivät mihinkään yliopistojen koulutusohjelmiin pääse, ainakaan ensi yrittämällä? Muistelen, että joku tuohtunut kirjoittikin kerran Helsingin Sanomain keskusteluihin jotakin sen suuntaista, "että on katkera kun ei päässyt Suomessa yliopistoon sisään, piti mennä ulkomaille, mutta heille kelpasivatkin hänen [tai vanhempiensa] rahat!"

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

Ei henkilökohtaisia harkintoja tyyliin kukkaisteekkarit vaan tiukat, korkeat pääsykoevaatimukset. Pohjakoulutuksesta ei myöskään pisteitä, sillä ylioppistutkinto on "hieman" kärsinyt inflaatiota eikä välttämättä mittaa oikeita asioita.

Pääsykoe tai pari. Paras viidennes korkeakouluun. Muut muualle. Onhan meillä opistotasoisia hyviä kouluja joista valmistuvia osaajia tarvitaan kyllä.

Itse valitsin sovinnolla AMK:n, ja jonkinnäköinen tasonkorotus kai siinäkin eläintarhassa olisi paikallaan. Mutta se ei liity tähän asiaan.

Mikko N. kirjoitti...

On kuitenkin joitakin aloja, lähinnä maakuntayliopistojen matemaattis-luonnontieteelliset tiedekunnat ja Aalto-yliopiston helppopääsyisimmät koulutusohjelmat, joissa paperivalinta voi olla edelleen osittain käytössä. Vastustan sitä, että ministerit käyttävät paperivalintaa keppihevosena ja sanelevat sen yliopistoille "yksi malli sopii kaikkiin tilanteisiin"-tyylisesti.

Kukkaisteekkariudessakaan ei ole ongelmaa, jos asetetaan arvosana- ja opintopistemäärärajat sille, millä perusteella pääsee jatkamaan suoraan ja milloin on yritettävä pääsykokeen kautta.