sunnuntai 31. elokuuta 2008

Ihmisten raakuus ja julmuus

Tällainen artikkeli pisti silmään Iltalehden verkkoversiosta:
Viisi naista haudattiin elävältä
31.8.2008 19:51

Pakistanilaisnaiset murhattiin, koska he halusivat itse valita aviomiehensä.

Viisi naista on haudattu elävältä Lounais-Pakistanissa, raportoi saksalainen Bild-lehti verkkosivuillaan. Naiset, joista kolme oli alaikäisiä, saivat surmansa, koska he halusivat itse valita aviomiehensä.

Naisia kohti ammuttiin ensin aseilla, jonka jälkeen heidät heitettiin hautakuoppaan. He hengittivät vielä, kun maata lapioitiin heidän päälleen.

Paikallinen kansanedustaja Israr Ullah Zerhi piti naisten kohtaloa oikeutettuna:

- Tämä on satojen vuosien perinne, ja minä puolustan sitä, Zerhi sanoi.

- Sen, joka tällaiseen moraalittomuuteen ryhtyy, tulee pelätä, mies jatkoi.

Lukuisat muut kansanedustajat olivat asiasta täysin päinvastaista mieltä ja tuomitsivat naisten kunniamurhat barbaarisina.

Pakistanissa esiintyy valtavasti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, jota harjoitetaan perheen kunnian nimissä. Pelkästään vuosien 2001 ja 2004 välillä maan sisäministeriön mukaan surmansa sai kunnian nimissä 4100 ihmistä.

Vaikka islamilaisen kulttuuripiirin valtioissa on tyypillisesti paljon ankarammat rangaistukset ja huonompi sukupuolten välisen tasa-arvon tilanne kuin länsimaissa, niin tässä "rikoksen" ja "rangaistuksen" välinen dispariteetti on todella jyrkkä. Jo se on useimpien ihmisten oikeuskäsityksen vastaista, jos avioliittoon pakotetaan tai painostetaan, eikä perustana pidetä molempien (keskenään eri sukupuolta olevien) kihlakumppaneiden omaa tahtoa, mutta se, että tällaisen käytännön puolustamiseksi pitää murhata raa'asti, osoittaa jonkinlaista syväänjuurtunutta pelkoa ja vihaa.

En tiedä tarkkaan taustoja, mutta asialla voi olla jotakin tekemistä miesten kunnian kanssa. Ilmeisesti kyseisissä yhteisöissä pidetään tärkeänä, että rikkaalle tai uskonnollisesti korkeassa asemassa olevalle miehelle tulee taata ulkonäöllisesti mieleisensä vaimo tai vaimoja, kyseeseen tulevien nuorten naisten tahdosta piittaamatta. Pelättäneen, että jos parinvalinta muuttuisi naisten tahtoa kunnioittavammaksi, niin siitä seuraisi se, että ulkoisesti hyvässäkin asemassa oleva mies voisi saada rukkaset tai että yhä useammat miehet jäisivät sinkuiksi.

Oli miten oli, kansainvälisessä yhteistyössä ja kaupankäynnissä pitäisi entistä enemmän suurten rahasummien sijaan kiinnittää huomiota myös kumppanuusmaiden ihmisoikeustilanteisiin. Tällä hetkellä lähempänäkin meitä kuin Pakistanissa on tiettyjä erittäin huomionarvoisia probleemia tällä saralla.

Ei kommentteja: