perjantai 15. elokuuta 2008

Vetoomus homoadoptiolain hylkäämiseksi tai täsmentämiseksi

Liittyen siihen, että syksy on tulossa ja tieto mm. kirkkohallituksen harvinaisen välinpitämättömästä suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien parien sisäisen adoption lakiin tullut ilmi, lähetin tänään eduskunnan lakivaliokunnan jäsenille seuraavansisältöisen vetoomuksen:

-----

Sisäinen adoptio rekisteröidyissä parisuhteissa (biologisen vanhemmuuden kunnioitus)



Arvoisat lakivaliokunnan jäsenet ja varajäsenet,

Oikeusministeriön työryhmä on keväällä valmistellut lakiehdotuksen (OMLS 2008:12) rekisteröityä parisuhdetta koskevan lain muuttamisesta niin, että mahdollistettaisiin perheen sisäinen adoptio samaa sukupuolta olevien rekisteröidyssä parisuhteessa. Tällöin lasta pidettäisiin parin yhteisenä.

Ensinnä minun on rehellisesti tunnustettava, etten kannata kyseistä esitystä. Samaa sukupuolta olevien parien huollettavana olevien lasten asema on mahdollista turvata jo nykyisin oheishuoltajuuden mahdollistavin säädöksin. Nyt esitetty kuitenkin kytkisi mukaan vahvan adoption oikeusvaikutukset, jotka mm. katkaisevat lapsen oikeuden aikaisempaan vanhempaansa. Samoin, jos hallituksen esitys HE 89/2008 menisi läpi, sen 38 § (Ottolapsisuhdetta koskevan tiedon luovuttamisen rajoitukset) 1 ja 2. momentit rajaisivat ottolapsen oikeutta saada tietää biologisesta alkuperästään väestörekisteristä, merkittävästi ja siten huonontaisivat myös sisäisesti adoptoitujen lasten asemaa joissakin tapauksissa. Olen kirjoittanut tästä asiasta hallintovaliokunnalle aikaisemmin.

Oletan kuitenkin, että hallitusohjelman kirjauksesta johtuen tämäntapainen lakiuudistus joka tapauksessa halutaan saada voimaan ja että sillä on eduskunnassa periaatteellisesti enemmistön kannatus. Hallitusohjelmaan on kirjattu kuitenkin, että uudistus tehdään "biologista vanhemmuutta kunnioittavalla tavalla". Tämä ei mielestäni nyt esitetyssä toteudu, joten esitän kunnioittavasti harkittavaksi, että jos hallitus lakia esittää, siihen tehtäisiin seuraavanlainen muutos (alla on ensin OM:n työryhmän muoto ja sen jälkeen muutosesitys ja perustelut):

(OM:n työryhmän muoto OMLS 2008:12):
-----------------------------------

Lakiehdotus:
============

Laki rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain 9 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rekisteröidystä parisuhteesta 9 päivänä marraskuuta 2001 annetun lain (950/2001) 9 §:n 2 momentti ja lisätään 9 §:ään uusi 3 momentti seuraavasti:

9 §
---

Rekisteröidyn parisuhteen osapuoleen ei sovelleta, mitä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) 6, 7 ja 29 §:ssä säädetään puolisosta. Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta myöskään nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä.

Rekisteröidyn parisuhteen osapuoleen, joka on rekisteröidyn parisuhteen aikana tai rekisteröidyn parisuhteen purkauduttua kuoleman johdosta yksin ottanut ottolapseksi parisuhteen toisen osapuolen lapsen, ei sovelleta, mitä uskonnonvapauslain (453/2003) 3 §:ssä säädetään äidistä ja mitä kotikuntalain (201/1994) 6 a §:ssä säädetään äidistä ja isästä.

---
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .
Jo ennen lain voimaantuloa voidaan antaa ottolapsineuvontaa siinä tarkoituksessa, että rekisteröidyn parisuhteen osapuoli ottaa ottolapseksi parisuhteen toisen osapuolen lapsen.


--------------------


(Muutosesitys):
===============

9 § 2. momentti

Rekisteröidyn parisuhteen osapuoleen ei sovelleta, mitä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) 6, 7 ja 29 §:ssä säädetään puolisosta, eikä lapseksiottamisesta annetun lain 9 § 2. momenttia. Rekisteröidyn parisuhteen osapuolena olevaan naiseen ei sovelleta, mitä lapseksiottamisesta annetussa laissa säädetään puolisosta, mikäli edellytykset vahvistaa lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde isyyslain (700/1975) 2 §:n tai 2 a §:n perusteella on olemassa. Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta myöskään nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä.


--------------------

Ensimmäinen muutos OM:n esitykseen verrattuna on se, ettei sisäistä adoptiota voisi rekisteröidyssä parisuhteessa missään olosuhteissa tehdä vastoin lähi- tai etävanhemman tahtoa. Tällä varmistetaan biologisen äitiyden ja isyyden kunnioitus ja huolehditaan myös siitä, ettei rekisteröidyssä parisuhteessa oleva lapsen synnyttänyt äiti tai lapsen siittänyt isä ole velvoitettu vahvistamaan tasa-arvoista vanhemmuutta samaa sukupuolta olevalle kumppanilleen, jos ei pidä sellaista menettelyä tarkoituksenmukaisena.

Toinen muutos koskee lapsen oikeutta isään myös eräissä niistä tapauksista, että lapsen äiti on rekisteröidyssä parisuhteessa toisen naisen kanssa. Jos isyyden vahvistamisen edellytykset ovat olemassa, niin lapselle vahvistettaisiin kaksi vanhempaa (s.o. oikea biologinen äitinsä ja isänsä) ensisijaisesti isyyden tunnustamismenettelyllä ennemmin kuin lähdettäisiin korvaamaan isää äidin rekisteröidyllä naispuolisolla. Menettely ei sulje pois mahdollisuutta, että näissäkin tilanteissa rekisteröity naispuoliso voisi anoa lapsen oheishuoltajuutta.

Olisi tietysti toivottavaa, että nämä asiat nousisivat keskusteluun sekä hallitus- että oppositioryhmissä jo ennen hallituksen esityksen muotoutumistakaan.

Mikko Nummelin, dipl. ins.
Espoo

PS.

Valitettavasti esittämässäni muutosesityksessä on kielioppivirhe ("on" vs. "ovat"). Parempi sanamuoto kuuluisi:

9 § 2. momentti

Rekisteröidyn parisuhteen osapuoleen ei sovelleta, mitä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) 6, 7 ja 29 §:ssä säädetään puolisosta, eikä lapseksiottamisesta annetun lain 9 § 2. momenttia. Rekisteröidyn parisuhteen osapuolena olevaan naiseen ei sovelleta, mitä lapseksiottamisesta annetussa laissa säädetään puolisosta, mikäli edellytykset vahvistaa lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde isyyslain (700/1975) 2 §:n tai 2 a §:n perusteella ovat olemassa. Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta myöskään nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kun pohdit kansamme tulevaisuutta - ja teet jotain konkreettista sen puolesta.

Olemme matkalla kohti sukupuolista sekasortoa. Täällä hämärtää jo monin tavoin, vaikka koemme olevamme vallankumouksellisia ja vapaita.

Mikko N. kirjoitti...

Tänään tuli vetoomukseen ensimmäinen vastaus yhdeltä kokoomuksen kansanedustajalta, joka piti ehdotustani hyvin perusteltuna.