tiistai 6. tammikuuta 2009

Energiaomavaraisuus

Juuri kun talvi on erityisen viileässä vaiheessa pitkin Eurooppaa, on Venäjä katkaissut kaasunsaannin moniin itäisiin EU-maihin. Erityisesti Ukrainan läpi kulkevat kaasuputket ovat katkolistalla. Tämä korostaa sitä, kuinka tärkeää EU:ssa on energiaomavaraisuus. Ei käy päinsä, että julkisuudessa kohutaan tuulivoimasta ja uusiutuvan energian lisäämisestä, jos tosiasiassa energiansaanti oikeasti onkin riippuvaista Venäjän kaasusta. Käytännössä nykytilanne vaatii myönteisiä päätöksiä ydinvoiman lisäämisestä. Mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin, jotta rakentamiselle ja turvallisuusjärjestelyistä huolehtimiselle on riittävästi aikaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä samalla tulisi ottaa keskusteluun Suomen oman jo 60-luvulla suljetun uraanikaivoksen uudelleen avaaminen. Ei sitä tiedä koska uraanin saantimme estetään ?

EU-alueella tietääkseni on hyvin vähän uraanikaivoksia ?

Biopolltoaineen osalta taas ainoa ongelma on lainsäätäjien ja valtion energiamonopolien suunnaton ahneus.

Suomessa on mm. häkäkaasuautoja; maatalousjätteellä kulkevia metaaniautoja; ja niitä olisi tuhatkertainen määrä, jos eduskunta ei mustasukkaisesti jokaisesta energialainsäädäntömuutoksesta kysyisi (lue noudattaisi) energiajättiemme "mielipiteitä".

Käytännössä vapaa kilpailu ja innovativisuus on kokonaan kielletty Suomessa pienyrittäjiltä.

Pienvoimaloiden todelisesta oikeudesta syöttää tehoa valtakunnaverkkoon yhä kiistellään.

Eduskunnan tekojen mukaan Suomen energiaomavaraisuutta voidaan kasvattaa; kunhan se ei loukkaa energiajättiemme monopoliasemaa !

Pellettilaitostenkin asentamista tuetaan, jotta valtionyhtiö voi myydä ylihintaista polttoainettaan.

On suorastaan rikollista lainsäädännöllä estää yksityisiä biokaasujakajien omistajia myymästä polttoainetta kilpailukykyisin ehdoin.