torstai 29. tammikuuta 2009

Epäeettinen lamantappokampanja

Vielä aiemmin tänä vuonna pidin kehotuksia lisätä kulutusta laman torjumiseksi jonkinlaisena yleisenä vitsinä, mutta valitettavasti näin ei ollutkaan. Tuhlauskampanja on saanut varsin virallisen näköiset sivut tänne ja kampanjoinnissa tuntuu olevan mukana entistä järeämmin valtionhallinnon ja elinkeinoelämän vaikuttajia. Kampanja poikkeaa myös tavanomaisesta mainonnasta siten, että ylistyksen kohteena on puhtaasti omasta tai lainatusta omaisuudesta luopuminen kulutuksen lisäämisen hyväksi.

Kampanja antaa mielestäni väärän signaalin etenkin nuorille ja niille, joilla on ollut aiemminkin tasapainoilemista kulutusluottojen ja omien tulojen riittävyyden kanssa. Kampanja unohtaa myös sen, että työpaikkojen menetysuhat ovat realistisia ja itsekullakin olisi syytä olla ainakin muutaman kuukauden taloudellinen puskuri työmarkkinamurheiden ja mahdollisen uuden työpaikan haun kestävän epävarmuusajan varalle. On nähtävä realistisesti, kuten eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on viime aikoina todennut: viime nousukauden ja useiden aikaisempienkin kulutushuippu oli kupla, eikä etenkään liian runsasta velaksi kuluttamista voida pitää missään maailmantilanteessa käytännön ihanteena.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ilman kulutusta ei myöskään ole työpaikkoja. En kuitenkaan sano että kenenkään kannattaisi turhaan ruveta ostamaan tarpeetonta roinaa nyt laman aikana, mutta jos kaikki jatkavat kulutusta samaan malliin kuin ennenkin, niin työpaikat pysyvät. Lamasta voi toki hyötyäkin, jos sattuu olemaan paljon rahaa kun kaikki asunnot, osakkeet ja muu on halpaa. Mutta, yhteiskunnalle lama ei tee hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä järkeä sitten on ylläpitää työpaikkoja, joissa tuotetaan kaikenlaista roinaa, jota kukaan ei oikeasti tarvitse? Koko systeemi pitäisi laittaa uusiksi, ei näin voi jatkua loputtomiin. Jo lähtökohdiltaan aivan järjetön ajatus, että ihmiskunnan hyvinvoinnin kuuluisi perustua kuluttamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Lähinnä epäeettistä tossa on se, miten keskiluokkahan on just se jolta matto vedetään jalan alta ja säästöt kun lama tulee. Hyvätuloiset pysyvät hyvätuloisina, eikä omaisuus mihinkään katoa. Tavallisella kuluttajalla on nimenomaan laman aikana vähäisempi mahdollisuus vaikuttaa kulutukseen.

Todellinen vaikutusmahdollisuus on niillä, joilla omaisuutta on, ja jotka sitä nyt pihtaavat, kunnes pörssikurssit taas alkavat osoittaa yläviistoon. Laskeviin suhdanteisiin ei sijoiteta, mikä on pelkästään järkevää. Kuitenkin se on juuri se, mitä vastaan äläruokilamaa kampanjoi, tavallaan. Viestiä on turha suunnata peruspulliaisille, ennemminkin eläkerahastojen ja pankkien sijoittajille. Suosikaa kotimaista, sijoittakaa eettisesti, jada jada jaa.