torstai 1. tammikuuta 2009

Pommeja ja silmävammoja


Vuosi on vaihtunut ja uudenvuoden ilotulitus on taas aiheuttanut valtavan määrän silmävammoja. Näkö on ihmisen työkyvyn ja elämänlaadun kannalta hyvin tärkeä aisti ja silmävammat ovat aivan liian usein sellaisia, että ne heikentävät näkökykyä pysyvästi tai vievät sen kokonaan. Kaikki loukkaantuneet olivat olleet ilman suojalaseja ja useat heistä olivat sivullisia.

Järkeä tässä asiassa lienee täysin mahdoton takoa ainakaan kaikkien ihmisten päähän, koska asiasta ei ainakaan liian vähää varoitella mediassa jo hyvissä ajoin ennen kutakin uutta vuotta. Aivan niinkuin ei ole juhannusta ilman synkkiä hukkumistilastojakaan. Eräs vaihtoehto, johon monissa maissa on menty on ollut se, että ilotulitteet kiellettäisiin yksityishenkilöiltä ja niitä saisivat ampua vain järjestetyissä ilotulituksissa ne, joilla on asianmukaiset räjähdeluvat. Tällaista kuitenkin pidetään holhoavana.

Jonkinlainen välimuotovaihtoehto voisi olla ilotulitteiden myyntipaikkojen vähentäminen, esimerkiksi rajaaminen luvan saaneisiin suuriin kauppoihin, rautakauppoihin ja kodinkoneliikkeisiin ja ostajien rekisteröiminen. Ostaja joutuisi aina todistamaan henkilöllisyytensä ja allekirjoittamaan sitoumuksen, jossa ymmärtää, ettei ilotulitteita saa luovuttaa alaikäisille eikä ampua vastoin ohjeita. Ostajan nimi ja henkilötunnus otettaisiin ylös ja tieto rekisteröitäisiin määräajaksi. Näitä tietoja voitaisiin käyttää hyväksi ilotulitteita koskevan väärinkäytön poliisitutkinnoissa. Myös ilotulitteiden ammunta-aika, 18-06, on kenties liian pitkä, rajatumpi aika kuten 20-02 riittäisi mainiosti.

Ei kommentteja: