sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Joulurauha on rikkoutunut Israelissa

Joulurauha on ikävännäköisellä tavalla rikkoutunut Israelin ja Gazan kaistan välisellä rajalla kun Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan kaistalle rakennuksiin, joiden katsoo olevan siellä valtaapitävän Hamas-järjestön käytössä. Siviiliuhreiltakaan ei ole vältytty. Lisäksi Israel valmistelee maahyökkäystä.

Nämä Israelin toimet ovat saaneet useilla keskustelupalstoilla osakseen kovan tuomion. Yleisin Israelin nykyisten toimien puolustelijoiden argumentti on se, että palestiinalaisalueilta jatkuvasti ammuttaisiin raketteja Israelin puolelle (eli Hamas olisi ollut hyökkäyksen aloittaja), mutta en ole ainakaan aiemmasta uutisoinnista tällaista kuullut. Kansainvälisoikeudellisesti päältäpäin katsoen Israelin asema tässä kysymyksessä on vaikean näköinen.

Eräs asia on ilmeinen, Israel ei nykytilanteessa "huvikseen" lähtisi tuollaisille sotaretkille pinta-alaltaan pienen suomalaisen kunnan kokoista ranta-aluetta vastaan, etenkään kun sotatoimet lietsovat aina vihaa ja lisäävät kostotoimien riskiä. Asiasta joutuvat kärsimään niin israelilaiset siviilit kuin alueelle mahdollisesti matkaavat turistitkin. Pidän itse kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Israel olisi vakoojiensa tai sotilastiedustelujensa avulla saanut vihiä jostakin isosta määrästä Gazan kaistalle kuljetettuja aseita ja tähän liittyvistä hyökkäysvalmisteluista. Tällainen ei päädy kansainväliseen julkisuuteen ainakaan heti. Tämän kautta Israelin johto on joutunut tekemään katkeran riskialttiin päätöksen iskeä ennaltaehkäisevästi, kuitenkin ilmeisesti informoiden asiasta salaa Yhdysvaltoja etukäteen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Yleisin Israelin nykyisten toimien puolustelijoiden argumentti on se, että palestiinalaisalueilta jatkuvasti ammuttaisiin raketteja Israelin puolelle (eli Hamas olisi ollut hyökkäyksen aloittaja), mutta en ole ainakaan aiemmasta uutisoinnista tällaista kuullut."

Kovin valitettavaa, että et tiedä taustoja tai et ole kuullut. Syynä tietämättömyytesi ei ole aina sinä, vaan myös nämä ihanat "laatumediamme" ovat osasyyllisiä, koska tuhansista Kassam-raketeista on vaiettu toistuvasti.

Kuitenkin "aselepo" on Kassamien vuoksi lähinnä vitsi ja Islam jokatapauksessa ei pysyvää rauhaa Koraanin opetuksien vuoksi tule milloinkaan lupaamaan, joten ah niin turhaa on vuodatuksesi.