Yhdysvaltain pankkikriisin peruselementtinä on aikaisemmin pidetty subprime-asuntoluototusta, mutta siitä ei saa repiä syntipukkia kaikkiin pankkisektorin hankaluuksiin. Subprime-asuntoluototuksessa (joka on eräänlaista sosiaalista luottoa), tosiasiassa hävitään vain siihen kohdistuneiden asuntojen käyvän vuokran osa muutamalta vuodelta, sikäli kun suurin osa kyseisistä asunnoista kuitenkin tulee lunastetuksi takaisin velkakirjojen omistajille. Todellisuudessa rahaa lienee hävinnyt enemmän välistä siinä kaupanteon vaiheessa kun velkakirjoja on paketoitu johdannaisiksi ja näitä myyty.
Tänään/eilen julkaistiin Taloussanomissa seuraavanlainen uutinen:
Nasdaqin entistä pomoa epäillään petoksesta
New Yorkin teknologiapörssin Nasdaqin hallituksen entinen puheenjohtaja Bernard Madoff on pidätetty epäiltynä 50 miljardin dollarin suuruisesta petoksesta.
Taloussanomat
12.12.2008 18:47
Epärehellisen liiketoiminnan näyttämönä oli Madoffin yritys, joka oli erikoistunut arvopaperikauppaan, markkinatakaukseen ja varakkaiden asiakkaiden neuvontaan. Yritystietojen mukaan yhtiön asiakkaina oli pääasiassa hedge-rahastoja sekä pankkeja ja varakkaita yksityishenkilöitä.
FBI:n kanteen mukaan Madoff on kuulusteluissa kertonut pyörittäneensä näennäistä sijoitustoimintaa. Viime viikolla hän oli myöntänyt myös henkilökunnalleen, että asiakkaiden neuvontatoiminta oli ollut ”petos” ja ”kaikki oli vain yhtä suurta valhetta”.
Madoff toimi Nasdaqin hallituksen puheenjohtajana vuosina 1990, 1991 ja 1993.
En voi olla tässä vaiheessa varma, pitävätkö syytteet paikkansa, mutta jos pitävät, niin ne kuvastavat hyvin niitä laittomia mahdollisuuksia, joita erilaisilla avainhenkilöillä on tai on ollut. Kavalluksen kohteena olevat summat voivat olla hyvinkin jopa teollisuusmaiden budjettien tasolla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti