lauantai 13. joulukuuta 2008

Talouskriisi on osittain varkaiden ja kavaltajien aikaansaannosta

Joissakin aiemmissa teksteissäni (muuallekin kuin) tähän blogiin, olen kiinnittänyt huomiota mahdollisuuteen, että suuri osa nykyisissä pankkikriiseissä haaskatuista rahoista eivät olisi ns. "kadonneet viattomalla tavalla", vaan joutuneet suoraan erilaisilla epärehellisillä keinoilla "puhalletuksi" vääriin taskuihin. Eräs perinteinen menetelmä tällaisten toteuttamiseksi ovat suuryritysten sisäpiirikaupat, joissa suuria määriä osakkeita tai joukkovelkakirjoja myydään niin, että myyjä sisäpiiritiedon kautta tietää todellisen arvon olevan huomattavasti kauppahinnaksi sovittua pienempi.

Yhdysvaltain pankkikriisin peruselementtinä on aikaisemmin pidetty subprime-asuntoluototusta, mutta siitä ei saa repiä syntipukkia kaikkiin pankkisektorin hankaluuksiin. Subprime-asuntoluototuksessa (joka on eräänlaista sosiaalista luottoa), tosiasiassa hävitään vain siihen kohdistuneiden asuntojen käyvän vuokran osa muutamalta vuodelta, sikäli kun suurin osa kyseisistä asunnoista kuitenkin tulee lunastetuksi takaisin velkakirjojen omistajille. Todellisuudessa rahaa lienee hävinnyt enemmän välistä siinä kaupanteon vaiheessa kun velkakirjoja on paketoitu johdannaisiksi ja näitä myyty.

Tänään/eilen julkaistiin Taloussanomissa seuraavanlainen uutinen:

Nasdaqin entistä pomoa epäillään petoksesta

New Yorkin teknologiapörssin Nasdaqin hallituksen entinen puheenjohtaja Bernard Madoff on pidätetty epäiltynä 50 miljardin dollarin suuruisesta petoksesta.

Taloussanomat
12.12.2008 18:47

Epärehellisen liiketoiminnan näyttämönä oli Madoffin yritys, joka oli erikoistunut arvopaperikauppaan, markkinatakaukseen ja varakkaiden asiakkaiden neuvontaan. Yritystietojen mukaan yhtiön asiakkaina oli pääasiassa hedge-rahastoja sekä pankkeja ja varakkaita yksityishenkilöitä.

FBI:n kanteen mukaan Madoff on kuulusteluissa kertonut pyörittäneensä näennäistä sijoitustoimintaa. Viime viikolla hän oli myöntänyt myös henkilökunnalleen, että asiakkaiden neuvontatoiminta oli ollut ”petos” ja ”kaikki oli vain yhtä suurta valhetta”.

Madoff toimi Nasdaqin hallituksen puheenjohtajana vuosina 1990, 1991 ja 1993.

En voi olla tässä vaiheessa varma, pitävätkö syytteet paikkansa, mutta jos pitävät, niin ne kuvastavat hyvin niitä laittomia mahdollisuuksia, joita erilaisilla avainhenkilöillä on tai on ollut. Kavalluksen kohteena olevat summat voivat olla hyvinkin jopa teollisuusmaiden budjettien tasolla!

Ei kommentteja: