torstai 11. joulukuuta 2008

Erikoinen ministerinvaihdos

Tänään on otsikoitu siitä, että Kokoomus vaihtaa opetusministerin. Sari Sarkomaa, joka on hoitanut näitä tehtäviä ansiokkaasti ja terävän määrätietoisesti, joutuu väistymään ja tilalle tulee samasta puolueesta ensikertalainen kansanedustaja, Henna Virkkunen. Virallisesti on lehdissä selitetty syyksi, että Sarkomaa haluaisi keskittyä perheasioihin, mutta jos sillä rintamalla ei mitään aivan järisyttävää ole tapahtunut tai tapahtumassa, niin harvemmin silloin pitää arvokasta ja hyvin hoidettua ministerinsalkkua heittää nurkkaan.

Eräs keskustelupalstoilla esitetty "salaliittoteoria" liittyy siihen, että tulevat vuodet toisivat niin paljon ja sellaisen luontoisia muutoksia yliopistorintamalla, ettei Sarkomaa olisi ollut valmis uudistuksia hyväksymään ja kieltäytynyt olemasta esimerkiksi sisällöltään kyseenalaista yliopistolakia esittelemässä. Tällä hetkellä hallituksen ja opetusministeriön sisällä tietenkin vaietaan kuin muuri siitä, mitä tuleman pitää ja miten esimerkiksi opiskelijoiden taloudellinen ja opintososiaalinen asema tulee kehittymään.

Potentiaalisia nurkan takana vaanivia opiskelijan asemaa huonontavia seikkoja olisivat esimerkiksi lukukausimaksut, opintorahan lakkauttaminen ja opintotuen muuttaminen pelkäksi lainaksi tai tiukemmat opiskeluaikoja koskevat rajoitusmääräykset. Uudistuksiin saattaa liittyä pehmusteina esimerkiksi opintoseteli- tai stipendijärjestelmiä, mutta sellaiset ovat melko lailla tyhjän kanssa ja todella helppoja leikkauskohteita siihen verrattuna, että esimerkiksi maksuttomuuden periaate ensin isossa ja paljon periaatteellisluontoisemmassa uudistuksessa lakkautettaisiin.

Ei kommentteja: