tiistai 16. joulukuuta 2008

Alaikäisten elinkautistuomioista EU:ssa

Tavanomainen "pikku-uutinen" Isosta-Britanniasta. 11-vuotiaan pojan ampunut 18-vuotias Sean Mercer on tuomittu Liverpoolin käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen, josta on kärsittävä vankilassa vähintään 22 vuotta ennenkuin voi päästä ehdonalaiseen vapauteen. Tottakai Suomessakin 18-vuotias saisi elinkautisen tuollaisesta helpostikin, mutta tässä asiassa häiritsee se, että Mercer ei ollut tekohetkellä täysi-ikäinen vaan ainoastaan 16-vuotias!

Kaikki Euroopan Unionin maat ovat allekirjoittaneet lapsen oikeuksien sopimuksen, joka kieltää ainakin elinkautisten tuomioiden ilman ehdonalaisen mahdollisuutta langettamisen alaikäisille. Käytännössä ongelmaksi voi muodostua se, että ehdonalaismenettelyihin vaikuttaisi kuitenkin liiaksi myös lehtijulkisuus ja politiikka, joka voi käytännössä aiheuttaa elinkautisen tuomion venyvän sellaiseksi kirjaimellisesti myös näissäkin tapauksissa.

Euroopan Unionin jäsenmaiden tulisi huolehtia siitä, että alaikäisiä rikoksentekijöitä ei missään olosuhteissa tulisi tuomita "kuten aikuisia", vaan iän ja kypsymättömyyden on oltava lieventävä asianhaara. Alaikäisille rikoksentekijöille tuomittavien seuraamusten tulee aina olla määräaikaisia ja rikoksen luonteeseen ja tekijän yhteiskuntaan sopeuttamistavoitteisiin nähden kohtuullisia. Tällä hetkellä käsittääkseni vain Iso-Britannia ja Ranska eivät noudata tätä periaatetta EU:n sisällä, muissa EU-maissa alaikäisten elinkautistuomiot ovat kiellettyjä ja niiden sijasta tuomitaan noin 10-15 vuoden vapausrangaistuksia.

Ei kommentteja: