perjantai 24. huhtikuuta 2009

Jonkun kansanedustajan pitäisi ehdottaa homoadoptiolain muutosta ;-(

Viitaten edelliseen tekstiini lakivaliokunnan mietinnöstä, viimeinen mahdollisuus eduskunnan saada lakiteksti muutettua (muttei toistaiseksi hylättyä, koska I käsittelyssä ei saa esittää hylkäystä!), on se, että joku kansanedustajista valmistelisi muutettavaksi ehdotetut pykälät ja järjestäisi ne jaettavaksi ennen I käsittelyä. Ainoa merkittävä asia, johon I käsittelyssä voitaisiin puuttua, mutta joka on sitäkin tärkeämpi, olisi sulkea pakkoadoption mahdollisuus pois homoadoptioista. Näinollen lakiin tulisi ehdottaa aiemmassa blogimerkinnässäni oleva muutos:
2. momentti:

Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä eikä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) säännöksiä, jotka koskevat puolison oikeutta ottaa ottolapsi. Parisuhteen osapuoli voi kuitenkin ottaa ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lapsen, edellyttäen, ettei lapseksiottamisesta annetun lain 9 § 2. momenttia sovelleta. Parisuhteen osapuoli ei voi myöskään ottaa ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lasta, mikäli edellytykset vahvistaa lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde isyyslain (700/1975) 2 §:n tai 2 a §:n perusteella ovat olemassa. Tällaiseen lapseksiottamiseen sovelletaan, mitä lapseksiottamisesta annetussa laissa säädetään lapseksiottamisen edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista silloin, kun lapseksiotettava on lapseksiottajan puolison lapsi.
(muutettava kohta kursivoituna) ja tämän lisäksi ehdottaa voimaantulosäädöksen jälkeistä tekstiä (joka määrittää homopareille heteropareilta puuttuvan siirtymäajan), poistettavaksi.

Ei kommentteja: