lauantai 25. huhtikuuta 2009

Valtion rahapelimonopolit eivät vastaa tarkoitustaan


Käydessäni tänään eräässä suuressa kauppakeskuksessa ostoksilla, kuulin kuulutuksen, jossa mainostettiin mm. Lottoa, Kenoa ja raviveikkausta myymälän infopisteessä. Kuulutuksen perusteella mieleen tuli kyseenalaistaa suomalaiset valtiolliset pelimonopolit (RAY ja Veikkaus) niiden nykyisessä muodossaan. EU on antanut Suomelle luvan pitää pelimonopoleja siksi, että rajoittamalla uhkapelitarjontaa voidaan hillitä uhkapelin aiheuttamia sosiaalisia ongelmia, eikä siksi, että uhkapelejä käytettäisiin veroluontoisena kilpailulta vapaana valtion tulolähteenä.

Tästä syystä katson, että Suomen valtiolla on uskottavuutensa säilyttämiseksi kaksi vaihtoehtoa:
  • Poistaa uhkapelitarjonnasta valtion monopoli ja tarjota ala yksityiselle kilpailulle. Rajoituksista huolehdittaisiin lupasysteemeillä ja muilla kaikkia osapuolia koskevilla säännöksillä.
  • Kiristää valtion monopolien toimintaa vastaamaan oikeaa tarkoitustaan. Tämä tarkoittaa sitä, että uhkapelien ikäraja tulisi nostaa 18 vuoteen, peliautomaatit poistaa muualta kuin varta vasten pelitiloiksi varatuista tiloista ja kasinoilta ja uhkapelien, mukaanlukien lotto- ja veikkauspelien mainonta kieltää.
Nykyinen sekava käytäntö herättää liikaa kiusallisia kysymyksiä.

Ei kommentteja: