perjantai 24. huhtikuuta 2009

Lasten oikeuksia loukkaavia mietintöjä


Peräkkäisinä päivinä ovat eduskunnan hallinto- ja lakivaliokunnat antaneet mietinnöt hallituksen esityksistä HE 89/2008 vp. ja HE 198/2008 vp., tässä järjestyksessä.

Ensinmainittu mietintö koskee väestötietojärjestelmää ja varmennepalveluja, ja sen osalta HaV on jättänyt ennalleen pykälät, joiden mukaan adoptiotietoja (tieto siitä, onko adoptoitu vai ei, sekä tieto biologisten vanhempien henkilöllisyydestä) ei jatkossa voitaisi luovuttaa väestötietojärjestelmästä alle 18-vuotiaalle adoptoidulle. On erittäin kyseenalaista rajata vain täysi-ikäisiin oikeus tarkastaa tärkeitä itseään koskevia viranomaisten hallussa olevia tietoja, joilla voi olla henkilölle itselleen suuri merkitys ja joiden salassapitoon ei ole erityisen painavia syitä.

Toisena mainittu mietintö koskee rekisteröityjen samaa sukupuolta olevien parien oikeutta adoptoida toisen osapuolen lapsi. Lakivaliokunta jopa laajensi tällaisen adoption soveltamisalaa kun antoi hallituksen esityksestä poiketen peräti 3 vuoden siirtymäajan hakea sisäistä adoptiota tapauksissa, että rekisteröity parisuhde olisi jo purkautunut. Laajentamalla adoptio-oikeutta irrallisiin homopareihin, mahdollistetaan adoptio jopa väljemmin perustein homopareille kuin heteropareille (joilta edellytetään avioliittoa ja siirtymäaikaa ei tunneta).

Tässä blogissa aiemmin käsitellyistä syistä, molemmat, osittain toisiinsa liittyvät lakiesitykset ovat harmillisia ja toteutuessaan tulevat loukkaamaan lasten oikeuksia omiin vanhempiinsa ja tiedonsaantiin heistä.

Ei kommentteja: