keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Formula 1:n kulukatto


Viime aikoina Formula 1:n tulevaisuus on alkanut näyttää entistäkin uhatummalta. Syynä tähän ovat suurimman osan talleista ja FIA:n väliset riidat sääntömuutoksista ja tallien kulukatosta. Riita on tallien suhteen täysin aiheellinen, koska kysymys on autourheilun kuninkuusluokasta, eikä esimerkiksi juniorisarjasta tai alemmasta sarjasta. Jos kulukaton vuoksi Formula 1 ei voi ottaa tarpeeksi irti autojen kalliilla kehitetystä tekniikasta ja aerodynaamisista uudistuksista, niin sitten joku muu autourheilusarja sen tulee tekemään. Se, että suurin osa nykyisistä talleista, mm. aiemmat mestarit Ferrari ja McLaren, että nykyinen johtotähti, Brawn, pakenisivat pois Formula 1:stä ja jättäisivät tilalle vain liudan matalan budjetin talleja ja kokemattomia kuljettajia, olisi Formula 1:lle katastrofi. Arvostuksen vähentyessä kaikkoaisivat myös mainostajat.

Formula 1:tä on syytetty myös tempoilevista sääntöuudistuksista. Erityisesti kuljettajien keräämien pisteiden merkityksen vähentämistä ja pelkkien voittojen laskemista voidaan pitää myös kustannustehokkuuden kannalta epäsuotavana. Voittojen korostaminen tasaisuuteen verrattuna johtaa suurempaan riskinottoon ja moottorien ja muiden teknisten osien suurempaan kulutukseen. Tallit ovat halunneet asian stabiloimiseksi pitää tämän vuoden säännöt kerrankin täysin ennallaan seuraavaa kautta varten.

Ihmettelen lähinnä kulukattokysymyksen todellisia intressiosapuolia. Max Mosley ja Bernie Ecclestone eivät rahamiehinä lähtisi omasta aloitteestaan tekemään noin riskialttiita siirtoja. Siksi oma teoriani on, että Formula 1:een kohdistuu tällä hetkellä vielä piilossa oleva poliittinen paine. Ympäristökysymykset ja taloudellinen taantuma ovat saattaneet herättää joissakin maissa närää ja on jopa mahdollista, että joidenkin maiden ministerit olisivat saattaneet yksityisesti ilmaista esimerkiksi Mosleylle, Ecclestonelle ja FIA:n johdolle, että jos lajissa ei tapahdu säästöihin viittaavia muutoksia, niin se saattaa tulla julistetuksi joissakin nykyisistä tärkeistä seuraajamaista laittomaksi. Ajatellaan esimerkiksi tilannetta, johon tultaisiin tulevaisuudessa polttoaineiden hintojen voimakkaasti noustessa, öljyn jäädessä riittämättömäksi kaikille ja mahdollisten säännöstelytoimenpiteiden tullessa voimaan.

Todellinen tilanne ja taustasyyt tulevat varmasti tulevaisuudessa esiin, sekä skenaariossa, että Formula 1 jatkaa ilman kulukattoa tai että perustettaisiin kilpaileva sarja, jossa ei olisi kulukattoa.

Ei kommentteja: