Kesä on sitten päässyt kunnolla etenemään ja ensimmäinen hellejaksokin on koettu. Onneksi loppuviikkoa kohden pitäisi viiletä. Myös ne, jotka ovat aikaisemmin suunnitelleet ja vaatineet koululaisten kesäloman alun myöhentämistä kesäkuun alusta juhannuksen alle, ovat kummallisen hiljaa.
Toisaalla alkukesä on tuonut tullessaan surua ja murhetta, keskustan kansanedustaja Susanna Haapoja menehtyi äkillisesti vain vähän yli 40-vuotiaana ja lisäksi monia lentomatkustajia on kateissa, todennäköisesti menehtynyt Brasiliasta Ranskaan lentämässä olleen koneen ilmeisesti pudottua. Nämä ovat osoituksia siitä, kuinka hauras ja arvaamaton ihmiselämä on, moni ihminen elää tänäänkin iloisia tulevaisuudensuunnitelmia tehden, tietämättä, että huomenna on itse tai joku läheinen on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Onnettomuudet tulevat äkkiarvaamatta.
Kohta tulevat myös EU:n vaalit. Euroopan parlamentin vaikutusvalta myös jäsenvaltioiden asioihin on jatkuvasti kasvanut, joten äänestäminen kannattaa. Se ei kuitenkaan riitä, vaan huomiota on kiinnitettävä siihen, missä määrin päätäntävaltaa kannattaa antaa siirtää Suomesta EU:lle ja missä asioissa on pyrittävä pitämään päätäntävalta kansallisella tasolla. EU:n pääasiallinen merkitys on Suomelle edelleen hankkia turvaa tiiviistä kytköksistä länteen, tätä kytköstä pitäisi ehdottomasti mieluummin ennemmin kuin myöhemmin täydentää NATO-jäsenyydellä. Kansallisten etujen puolustaminen sen sijaan tulee kysymykseen erityisesti poikkeusolojen elintarvike- ja energiaomavaraisuudessa. Tämä merkitsee sitä, että kohtuullisen kansallisen maataloustuen maksamista on pidettävä jatkossakin järkevänä, ydinenergian tuotantoa on lisättävä ja valtion pidettävä hallussaan strategisesti tärkeitä energia-alan ja vesihuollon omistuksia tai hankittava niitä täydennykseksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti