sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Verkkouhkapelien rajoittamistoimista


Tänään Helsingin Sanomat on otsikoinut suunnitelmasta rajoittaa suomalaisten uhkapelinpeluuta Internetissä. Pääasiallisena keinona tälle ei (onneksi) ole esitetty verkon sensurointia, mutta sen sijaan useiden Yhdysvaltain osavaltioiden jo nyt toteuttamaa menetelmää, jossa pankit estetään välittämästä maksuja ulkomaisille Internet-uhkapelejä tarjoaville yrityksille. Ehdotus on luonnollisesti saanut vastaan keskustelussa melkoisen vastalauseryöpyn, koska Internetissä uhkapelaamista monet vastaavasti pitävät perusoikeutena ja yksilönvapauksiin kuuluvana.

Viime aikoina on pyritty tekemään erilaisista pokerin variaatioista, kuten Texas Hold-em:istä, "trendikkäitä" ja monissa lehdissä on esitelty tällaisten lajien huippupelaajia ja kerrottu siitä, kuinka pokerivoitot ovat tuoneet heille valtavia omaisuuksia. Uhkapelien myönteinen esilläpito on johtanut siihen, että ne, joilla ei ole mahdollisuutta harjoitella kyseistä lajia vähemmillä riskeillä ja suhtautua rahapelaamiseen asiaankuuluvalla varovaisuudella, ovat "löytäneet" ulkomaiset verkkouhkapelisivustot. Useimmille tämä ei suinkaan ole tarkoittanut mitään äkkirikastumista tai muuten kehittävää ja älyllisesti sivistävää harrastusta, vaan sen sijaan suuria rahanmenetyksiä ja peliriippuvuutta haitallisine lieveilmiöineen. Jotkut ovat rahoittaneet pelaamistaan kulutusluotoilla, panttaamisilla, kavereilta ja sukulaisilta lainaamalla sekä pikavipeillä omien rahojen loputtua.

Kun pelaaminen tapahtuu valvomattomasti epämääräisillä sivustoilla, joudutaan pohtimaan erilaisia luotettavuuteen ja kyseenalaiseen liiketoimintaetiikkaan liittyviä ongelmia. Kaikkein klassisin luotettavuusongelma liittyy siihen, saako sellaisten sivustojen pitäjiltä yleensä pelitilillään olevia voittorahoja kotiutettua. Joskus ei saa, jos pelitilille on tallennettu tarpeeksi suuri summa rahaa. Lisäksi sivustot voivat kadota verkosta tuosta vain. Mutta salakavalampiakin keinoja on olemassa. Eräs on palauteprosenttien keinotekoinen sääteleminen. Sivusto saattaa esimerkiksi olla ohjelmoitu niin, että uudelle pelaajalle, joka pelaa pienillä panoksilla, annetaan tahallaan aluksi enemmän voittoja tai helpompia voittoja kuin todennäköisyys ja pelaajan taito oikeasti olisivat antamassa myöden. Tieteellisesti on todistettu, että kaikkein koukuttavimpia uhkapelejä ovat sellaiset, joissa yksittäinen pelikierros on nopeatempoinen ja palautusprosentit korkeat. Mutta kun pelaaja houkutellaan siirtämään palveluntarjoajalle enemmän rahaa ja korottamaan panoksiaan, niin palautusprosenttia hyvin varovasti tuodaan alaspäin.

Kun hallitus pohtii keinoja uhkapelitoiminnan kontrolloimiseksi ja rajoittamiseksi, syynä tähän on valtion tulojen lisäksi myös uhkapelien aiheuttamista ongelmista valtiolle ja kunnille koituvat kustannukset. Tyypillinen tilanne, jossa uhkapelistä aiheutuu sosiaalimenoja on se, että jompikumpi perheen vanhemmista on pelannut kaikki talousrahat, jotka muuten olisi tarvittu esimerkiksi asumiskustannuksiin, ruokaan ja lapsista huolehtimiseen.

Ei kommentteja: