lauantai 1. elokuuta 2009

Elintarvikeveron alennuksen peruuttaminen voi olla taloudellisesti perusteltua

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alennussuunnitelma on muodostumassa aiemmin kuviteltuakin ongelmallisemmaksi. Alunperin oli tarkoitus, että ravintolaruoan verotus olisi laitettu täysin samalle viivalle vähittäismyynnin arvonlisäverotuksen kanssa, jolloin olisi päästy myös eroon eräistä monimutkaisista kytköksistä lounasseteleihin (nykytilanteessa lounassetelillä voi ostaa kaupasta ruokaa erittäin monimutkaisin ehdoin, jotka on rajattu tietyllä tavalla palvelutiskeihin ja sisältävät poikkeuksia esimerkiksi tuoremehujen osalta).



Nyt kuitenkin on havaittu, että ravintoloiden arvonlisäveron pudottaminen kauttaaltaan 22%:sta 12%:iin tulisi valtiolle liian kalliiksi. Tämä on tottakai oikea havainto näin taantuma-aikana. Tämä ei kuitenkaan saisi johtaa erikoiseen jaotteluun, jossa ravintolat voisivat myydä ruokaa erilaisiin arvonlisäverokantoihin riippuen siitä, ottaako asiakas ruoan mukaansa, vai syökö sen rauhallisesti nauttien ravintolan sisällä. Tällainen voi johtaa kummallisiin verokeinotteluihin, ravintolatilojen jaotteluihin, ravintola-alan työmarkkinahäiriöihin ja ravintoloiden palvelutason huonontumiseen.

Mielestäni elintarvikeveron harmonisointi on OK, mutta ei sellaiselle tasolle, että siitä aiheutuisi valtiolle perustelemattomia menoja. Eräs ratkaisu on perua ruoan arvonlisäveron alennus 17%:sta 12%:iin ja laittaa yleiseksi arvonlisäveroksi sekä ravintola- että vähittäismyyntiruoalle vaikkapa 18%.

Ei kommentteja: