perjantai 21. elokuuta 2009

Hallitusta kiinnostavat rahoittajiensa edut kansantalouden vahingoista välittämättä

Vaalirahakohua pohditaan edelleen, jonkin aikaa sitten eräs moraalia todellakin liian pitkälle venyttänyt liikemies laitettiin telkien taakse odottamaan oikeudenkäyntiä. Tällä hetkellä voidaan pitää kauhistuttavana sitä, kuinka suuri valta vaalirahoittajille on muodostunut sen perusteella, että menestyneet puolueet edelleenkin kunnioittavat rahalähteitään enemmän kuin äänestäjiä.

Tällä hetkellä budjetin muodostaminen näyttää siltä, että kompromisseja haetaan väärältä suunnalta, molemmat suuret hallituspuolueet yrittävät kynsin hampain saada omia veronkevennysideoitaan läpi ja valtiontaloudelle on katastrofi, jos kompromissi pitää sisällään sen, että ne kaikki veronalennukset toteutettaisiin ja velanottoa edelleen lisättäisiin.

Olen myös kirjoittanut tässä blogissa aiemmin yliopistouudistuksen riskeistä. Jotkut näistä riskeistä voivat realisoitua hyvinkin pian. Oireellista on se, että ei niin Aalto-yliopistossa kuin Tampereen teknillisessä yliopistossakaan uskallettu oikeasti avata aiempaa hallituksenvalintapäätöstä, vaan valittiin valtaan samat näiden yliopistojen täysin ulkopuoliset hallitukset! Toiseksi Aalto-yliopiston, jota on aikaisemmin hehkutettu huippuyliopistona ja juuri sellaisena yliopistona, jonka olisi kaikkien helpoin kerätä uuden järjestelmän mukaista rahoitusta, vastavalittu rehtori Tuula Teeri on jo nyt joutunut varoittamaan yritysrahojen keruun hankaluuksista.

Viimeistään seuraava hallituskausi saattaa tuoda mukanaan ennennäkemättömiä hankaluuksia ja heikennyksiä suomalaiseen sosiaaliturvaan ja opiskelijan asemaan.

Ei kommentteja: