torstai 27. elokuuta 2009

Vaaralliset myrkkysienet


Onpa herkullinen kantarelli tässä kuvassa, nami nami ... Luepa kuitenkin hieman lisää.

Viime aikoina valtakuntamme päälehti julkaisi epäonnekkaan sienestämistä koskevan artikkelin, jonka vaikutusta vakaviin valkokärpässienen aiheuttamiin myrkytyksiin voi vain arvuutella. Jo kyseistä artikkelia ennen olin katsonut hieman otsa kurtussa sitä, että useammatkin lehdet olivat aivan liikaa mainostaneet sienestämistä edullisen ja herkullisen ruoan valmistuksen motiiveilla.

Hyvät sieniateriat toki ovat herkullisia, mutta sienestäminen ei kaikille sovi. Pelottavinta on se, että sienimetsällä ovat joskus erehtyneet kohtalokkaasti myös kokeneet sienestäjät, jotka ovat lähteneet kokeilemaan rajojaan ja poimivat metsästä sieniä, jotka tuntomerkeiltään ovat lähes samanlaisia kuin jotkut hyvin vaaralliset myrkkysienet.

Tunnetuin esimerkki lienee valkokärpässienen (amanita virosa) tai kavalakärpässienen (amanita phalloides) sekoittaminen (kuusen)herkkusieniin (agaricus essettei), mutta moni suomalainen ei tiedäkään, että myös niin turvallisena pidetyllä kantarellilla (cantharellus cibarius) on maailmalla eräs sitä ulkonäöltään muistuttava, mutta hengenvaarallisen myrkyllinen jäljittelijä, englanninkieliseltä nimeltään "Jack O Lantern mushroom" (omphalotus olearius). Jälkimmäinen on esitelty tämän blogikirjoituksen kuvassa.

Ei kommentteja: