torstai 3. joulukuuta 2009

Ehkäisystä huolehtiminen vähentäisi aborttien hakemista

Tänään on useissa medioissa ollut esillä seuraavanlainen lääketieteellinen uutinen (esimerkki Verkkouutisista):

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=17853:laeaekkeellinen-raskaudenkeskeytys-turvallista&catid=12:tiede-paeaeuutinen-&Itemid=7
(Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys turvallista)

Ote keskeltä artikkelia:
Kumpaankin menetelmään liittyi hyvin vähän vakavia komplikaatioita. Lääkkeelliseen menetelmään liittyi enemmän verenvuotoa ja epätäydellistä kohdun tyhjenemistä, mutta tulehdusten esiintymisessä ei ollut eroa. Lääkkeellinen menetelmä osoittautui tehokkaaksi myös keskenmenojen hoidossa.

Suurin osa potilaista oli tyytyväisiä hoitoonsa, vaikka lääkkeellisesti hoidetut olivat kokeneet enemmän kipua. Kumpikaan menetelmä ei ollut ylivertainen kustannuslaskelmien perusteella.

Koko artikkeli on yleensäottaen varsin puolueellinen ja pyrkii esittämään abortin kelvollisena, hyväksyttävänä ja yleispätevänä menetelmänä ratkaista nuorten naisten ei-suunniteltuja raskauksia koskevia kysymyksiä. On siis huomattava, että artikkelin mainitsemista yli 11000 vuosittaisesta abortista Suomessa yli 10000 tehdään ilman pätevää lääketieteellistä perustetta, kuten lasta odottavan naisen hengen- ja terveyden vaaraa tai raskauden saamista alkunsa seksuaalirikoksesta. S.o. perusteluina käytetään näiden sijasta "sosiaalisia syitä".

Koska artikkeli kuitenkin osoittaa samoin kuin monet muut lähteet (keskustelut yms.) lääkkeellisen, osittain kotona tehtävän, abortin olevan sairaalassa tehtyä ja valvottua aborttia huomattavasti riskialttiimman, tulee myös mieleen, onko todellisena perusteena lääkkeellisen menetelmän suosimiselle näissä tilanteissa mikään potilasturvallisuus vaiko sitten "kustannustehokkuus". On myös huomattava, että monet lääkärit ja sairaanhoitajat pitävät aborttitoimenpidettä äärimmäisen vastenmielisenä, eivätkä haluaisi omantunnonsyistä olla mukana sellaista tekemässä. Onko proseduurin siirtäminen pois sairaalasta jonkinlainen lääkärien mielenrauhan ja ajankäytön nimissä tehtävä toimenpide ja sellaisenaan jonkinlaista sairaalassa tehtävän hoidon "valkopesua"?

Ei kommentteja: