torstai 31. joulukuuta 2009

Vuoden surullinen loppu

Ei ole tullut vähään aikaan tänne kirjoiteltua, mutta nyt on jo uusi vuosi tulossa. Vuosikymmen on päättynyt Espoossa karmeaan joukkomurhaan Sellossa, joka on neljäs merkittävä tämäntyyppinen itsemurhaan yhdistetty joukkosurma koko vuosikymmenen aikana. Aikaisemmat olivat pommi-isku Myyrmannissa 2002, joka surmasi räjäyttäjän lisäksi 7 muuta ihmistä, Jokelan kouluammuskelutapaus 2007, jossa ampuja ampui itsensä lisäksi 9 ihmistä ja Kauhajoen kouluammuskelutapaus 2008, jossa ampuja surmasi itsensä lisäksi 10 ihmistä. Myyrmannin tapauksessa oli kuolonuhrien lisäksi melkein 200 loukkaantunutta, joista osa invalidisoitui pysyvästi, Kauhajoen tapauksessa yksi.

Edellämainittujen lisäksi Suomessa on tuomittu vankilaan joitakin epätoivoisessa mielenterveydellisessä tilassa oman perheensä surmanneita.

Itsemurhaterrorismia ei voi hillitä millään rangaistusten koventamisilla eikä tässä tapauksessa myöskään aselain kiristämisellä, koska tämänkertaisen ampujan ase oli laittomasti hankittu muutenkin. Tärkeämpää olisi läheisten tuki ja reagointi ajoissa masennukseen, itsemurha-alttiuteen, eristäytyneisyyteen tai henkilökohtaisiin kriiseihin kuten riitaisesti purkautuneisiin parisuhteisiin. Toivottavasti uuden vuoden vietto sujuu ilman mitään vakavampia uusia tragedioita. Surunvalittelut ja voimia kaikille henkirikoksissa läheisensä menettäneille.

Ei kommentteja: