tiistai 1. joulukuuta 2009

Lissabonin sopimus, EU ja suomen kieli

Joulukuu ja joulunaika on alkanut, niin on myöskin voimaan tullut Lissabonin sopimus. Sopimus säätelee EU-maiden välisiä asioita huomattavasti joustavammalla mutta erilaisemmalla tavalla kuin aikaisemmin oli käytäntönä, jännitettäväksi jää, miten kansallisen itsemääräämisoikeuden käy. Meidän suomalaisten on kenties syytä kiinnittää eniten huomiota suomen kielen asemaan. Ei voida tinkiä jatkossakaan siitä, että suomen kielen on pysyttävä eräänä EU:n virallisista kielistä. Jos mentäisiin linjalle, jonka perusteella kotimaatammekin koskevat päätökset tehtäisiin esimerkiksi pelkästään englanniksi, saksaksi ja ranskaksi, niin etäännyttäisiin huomattavasti siitä ihanteesta, että päätöksenteko olisi suomalaisten silmissä läpinäkyvää ja uskottavaa. Kieli on eräs tärkeimmistä, jos ei jopa tärkein, kansallisen identiteetin luojista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pahalta se tuntui, kun kävin "oikeusministeriön" sivuilla ! Uudesta EU:n kansalaisaloitelaista on kyllä selvitykset suomeksi, mutta vistiä EU:lle voi siis "oikeusministeriön" sivulla asiasta jättää VAIN Englanniksi !

Onkohan homma edes EU-lainsäädännön mukainen ? Jokaisen EU-kansalaisen kun tulee voida kommunikoida SUOMEN KIELELLÄ, joka on virallinen EU-kieli !

Kyllä potutti, että jopa "oikeusministeriö" on halveeraamassa suomen kieltä EU:n virallisena kielenä !