lauantai 16. tammikuuta 2010

Espoon kaupunginhallituksen kiistat (KOK vs. PS)

Espoossa perussuomalaiset ja kokoomus ovat ajautuneet repiviin kiistoihin kaupunginhallituksessa. Perussuomalaiset nimittäin äänestyttävät huomattavan monista kunnallisasioista, vaikka kokoomus haluaisi päätökset nopeammin ja yksimielisinä. Tilanne näyttäytyy helposti sellaisena, että kokoomus haraisi itse demokratian pelisääntöjä vastaan tässä asiassa.

Asian syvälliseksi ymmärtämiseksi tulee kuitenkin ottaa huomioon Espoon sijainti ja erilaiset kokoomuksen ja perussuomalaisten agendat. Perussuomalaisille on pienpuolueena tärkeää suora populismi ja sellaiset päätökset, jotka kosiskelevat kansaa tässä ja nyt. Kokoomus sen sijaan on suuri "valtionhoitajapuolue", kuten SDP ja Keskustapuoluekin, ja se joutuu huomioimaan asioita pidemmälle tulevaisuuteen. On esimerkiksi paljon todennäköisempää isojen puolueiden esittää säästöjä kuin pienpuolueiden.

Ehkä kaikkein suurin merkitys on Espoon päällä olevalla Damokleen miekalla - pakkoliitoshankkeilla Helsinkiin! Tällä hetkellä Espoon päätäntävalta omista asioistaan ja infrastruktuurinsa kehittämisestä on ehdottomasti sidottu koko pääkaupunkiseudun rakenteeseen. Jos Espoo poikkeaa tältä linjalta, voi Helsinki käyttää hyväksi Sipoon lounaisosan pakkoliitokseen johtaneita perusteita ja asiaan liittyvää KHO:n ennakkotapausta.

Ei kommentteja: