lauantai 30. tammikuuta 2010

Poliittisesti riskialtis lausunto Päivi Räsäseltä


Kristillisdemokraattien puoluejohtaja Päivi Räsänen on Keski-Pohjanmaassa ja Verkkouutisissa esittänyt porvaripuolueiden vaaliyhteistyötä. Eräs hänen esittämistään perusteista on:
Tämä Ruotsin malli kiinnostaa, koska vaaleissa esillä olleet asiat jäävät hallitusohjelman ulkopuolelle. Esimerkiksi vihreiden monia vaalilupauksia ei ole hallitusohjelmassa, puheenjohtaja Räsänen perustelee Keskipohjanmaassa.

Aika näyttää, mutta minun mielestäni tällainen lausuma on kristillisdemokraattien politiikalle ja vaalityölle tässä vaiheessa mahdollisimman virheellinen. Tämä näkyy monille potentiaalisille äänestäjille siten, että Kristillisdemokraatit olisi valmis lipeämään omasta arvopohjastaan ja tavoitteistaan jo tämän vaalikauden puolella hännystelläkseen suuria porvaripuolueita. Ottaen huomioon sekä tämän vaalikauden musertavan lainsäädännöllisen arvotaantuman (mm. homoadoptiot ja laittomien aborttien rangaistusten lieventämiset), samoin kuin edelleen keskeneräisen vaalirahoitusskandaalin selvittelyn, pitäisi kristillisdemokraattien olla erityisen varovaisia.

Tällä hetkellä ainoa mahdollinen lääke on uskottavuus ja kannatuksen nostaminen, hallituskipeydestä ei näillä lukemilla kannata haaveillakaan. Ruotsin kristillisdemokraatit ovat mahdollisesti jo poliittisen itsemurhan tapahtumahorisontin sisäpuolella ja äänikynnyksen vuoksi pahimmillaan antamassa tilaa ensi vaaleissa ruotsidemokraateille (Sverigedemokraterna) ja piraattipuolueelle. Tällainen voi laukaista Ruotsin oloissa poliittisen kriisin, jos kummastakaan perinteisestä puolueblokista ei riittäisikään enemmistöhallitukseksi.

Ei kommentteja: