keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Huonoja poliittisia ideoita kierrätetään taas

Pieni uutiskatsaus, tänään on hallitus eri ministeriensä ehdotusten perusteella suunnittelemassa kolmea aikaisemmin kommentoitua asiaa, jotka kaikki ovat huonoiksi todettuja.

  • Ala-asteen pidennetty koulupäivä. Nyt ei sentään puhuta enää harhaanjohtavasti "eheytetystä koulupäivästä" vaan opetusministeri Virkkunen käyttää oikeaa termiä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että oppimistulosten parantamisella ei voi näitä hankkeita perustella, kuten nyt näennäisesti tehdään, vaan kyseessä on jälleen tarkoitus reagoida ala-asteikäisten pitkiin yksinäisiin iltapäiviin. Tähän ongelmaan ei kuitenkaan saisi tarttua pakkolaitostamisella, vaan iltapäivähoito- ja harrastekerhomahdollisuudet tulisi järjestää vapaaehtoispohjalta.

  • Pedofiilien kemiallinen kastraatio. Olen aikaisemmin käsitellyt aihetta kysymyksenä ruumiillisten rangaistusten käyttöönoton kielteisestä imagosta ihmisoikeuksien kannalta. Tämä on ilmeisesti jollakin tavalla tiedostettu työryhmissäkin, koska kieltäytymällä kemiallisesta kastraatiosta, pidentäisi seksuaalirikoksesta tuomittu tyypillisesti suljetussa vankilassa viettämäänsä aikaa Suomen oloissa vain alle vuoden verran. Selkeämpää olisi kuitenkin hylätä hanke suoralta kädeltä ennemmin kuin tehdä kansaa kosiskelevia kosmeettisia muutoksia. Ennemminkin tulisi huomio kiinnittää väkivalta- ja seksuaalirikoksista annettujen vankeustuomioiden pituuksien riittävyyteen (vaikka tämä maksaa vankeinhoitokuluina enemmän).

  • Sähköinen äänestäminen. On ehdotettu sähköisen äänestysten kokeilujen jatkamista ja kaavailtu myös kotona tapahtuvaa internet-äänestystä. Nämä ovat kuitenkin äänestysprosessin luotettavuuden kannalta katastrofaalisen huonoja ideoita ja johtavat helposti suomalaisen demokratian särkymiseen turbulentissa poliittisessa tilanteessa. Kotiäänestyksissä ongelmaksi tulee vaalisalaisuuden säilyminen useamman hengen kotitalouksissa ja miksei muutenkin.

Ei kommentteja: