tiistai 18. marraskuuta 2008

Taantuman edessä hallitus tekee hätäisiä virheitä

Tänään on hallitus alkanut tehdä hätäisiä muutoksia jo suunnittelemaansa budjettiin. On kyllä oikein, että valtion budjetti voi tiukoissa tilanteissa joustaa ja sitä on järkeistettävä, mutta nyt tänään kuulluista uudistuksista ainakin kaksi on virheellisiä ja niistä kuvastaa selvästi se, että ne ovat räätälöidyt palvelemaan tiettyjä eturyhmiä ja oletettuja vaalisponsoreita.

Uudistuksista vähäisempi, mutta kansan keskuudessa huomiotaherättävämpi on alkoholiveron korotus. Koska Euroopan Unionissa ovat rajat auki ja Viro lähellä Etelä-Suomea, niin ei ole mitään mieltä ryhtyä minkään tärkeän verolajin kanssa toimiin, jotka syventävät jäsenmaiden välisiä kuiluja näissä asioissa. Alkoholin hinnan gradientin jyrkentäminen Suomen ja Viron välillä johtaa lisääntyvään alkoholiturismiin (tätä turismin lisäystä saatetaan jopa hakea!), mutta myös Ruotsin mallin tapaiseen pimeiden rikollisten välitysorganisaatioiden muodostumiseen (jota hallitus ei varmasti päätöksillään hae!).

Uudistuksista raskaampi ja vakavampi on lisävelanoton hyväksyminen (2 miljardia euroa). Tämä on huolimatonta ja väistämättömien leikkauslistojen panttaamista kaapissa. Nykyhallitus saattaa toivoa, että seuraaviin eduskuntavaaleihin asti voitaisiin päästä "maltillisella" velanotolla ja pitämällä samalla yllä nykyinen kansalaisten tulotaso, niin palkkojen kuin sosiaalisten tulonsiirtojenkin muodossa. Velaksi eläminen on kuitenkin kallis aikapommi ja on pelättävissä, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen loppukeväästä 2011, hallitus ja eduskunta maksattavat laskun Suomen kansalla omasta "väristään" riippumatta.

Tehokkain toimenpide ongelmien torjumiseksi olisi ollut peruuttaa tuloveronalennukset ja palauttaa varallisuusvero. Tätä eivät Katainen ja Vanhanen ymmärrettävästi uskaltaneet tehdä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin huono idea! Varallisuusvero pelästyttää rikkaat pois tästä maasta. Hyvällä tuurilla osa jää tänne mutta siirtävät/sijoittavat varansa sellaisiin kohteisiin joista ei joudu maksamaan varallisuusveroa. Kukaan ei hyödy tästä!