perjantai 21. marraskuuta 2008

Hallitus on esittänyt homoadoptiolain eduskunnalle

Kirjoitan tällä kertaa varsin lyhyesti, koska tästä aiheesta on tässä blogissa paljon aikaisempaakin pohdintaa, joissa esitetyt moraaliset, eettiset ja käytännölliset ongelmakysymykset ovat edelleen voimassa. Hallitus on siis tänään esittänyt rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain muuttamista, jotta samaa sukupuolta olevien parien sisäinen adoptio mahdollistuisi. Esitys on diaarinumeroltaan HE 198/2008 ja sen lakitekstiosa kuuluu seuraavasti:

Laki

rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain 9 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan rekisteröidystä parisuhteesta 9 päivänä marraskuuta 2001 annetun lain (950/2001) 9 § seuraavasti:

9 §

Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta isyyslain (700/1975) säännöksiä isyyden toteamisesta avioliiton perusteella eikä muitakaan sellaisia säännöksiä, jotka koskevat aviopuolisoa yksinomaan hänen sukupuolensa perusteella.

Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä eikä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) säännöksiä, jotka koskevat puolison oikeutta ottaa ottolapsi. Parisuhteen osapuoli voi kuitenkin ottaa ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lapsen. Tällaiseen lapseksiottamiseen sovelletaan, mitä lapseksiottamisesta annetussa laissa säädetään lapseksiottamisen edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista silloin, kun lapseksiotettava on lapseksiottajan puolison lapsi.

Rekisteröidyn parisuhteen osapuoleen, joka on rekisteröidyn parisuhteen aikana tai rekisteröidyn parisuhteen purkauduttua kuoleman johdosta yksin ottanut ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lapsen, ei sovelleta, mitä uskonnonvapauslain (453/2003) 3 §:ssä säädetään äidistä ja mitä kotikuntalain (201/1994) 6 a §:ssä säädetään äidistä ja isästä.

———

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Jo ennen lain voimaantuloa voidaan antaa ottolapsineuvontaa siinä tarkoituksessa, että rekisteröidyn parisuhteen osapuoli ottaa ottolapseksi parisuhteen toisen osapuolen lapsen.

Jos lapseksiottamisen vahvistamista koskeva asia pannaan vireille tuomioistuimessa kahden vuoden kuluessa tämän lain voimaantulosta, rekisteröidyn parisuhteen osapuoliin rinnastetaan tätä lakia sovellettaessa henkilöt, joiden rekisteröity parisuhde on ennen lain voimaantuloa purettu tuomioistuimen päätöksellä. Tällaisessa tapauksessa lapseksiottamisen vahvistaminen edellyttää sen lisäksi, mitä 9 §:n 2 momentista seuraa, että lapseksiottaja on rekisteröidyn parisuhteen aikana osallistunut lapsen hoitoon ja kasvatukseen.

—————

Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 2008

Esitys tuo mukanaan yhden uudenkin ongelman, joka on lain takautuvuus koskien jo purkautuneita rekisteröityjä parisuhteita. Miehen ja naisen avioliitoissakaan ei tällaista mahdollisuutta avioeron jälkeen ole, joten siinä mielessä tällainen asettaisi samaa sukupuolta olevien parisuhteet jopa helpompaan asemaan adoption suhteen kuin avioliitot. Olisi outoa, jos eduskunta tämän hyväksyy. Lisäksi kyseisestä kohdasta puuttuu lakiteknisesti tärkeä aikaraja siitä, kuinka kauan saa olla aikaa kyseisen rekisteröidyn parisuhteen purkautumisesta korkeintaan. Tässä suhteessa kyseinen poikkeussääntö tulisi, jos ei mieluummin koko lakiesitystä, hylätä.

Esitin aikaisemmassa kirjoituksessani vaihtoehtoista muotoilua laille siltä varalta, että se kuitenkin hyväksyttäisiin. Kyseinen vaihtoehtoinen muotoilu takaisi paremman biologisen vanhemmuuden kunnioituksen ja erityisesti parantaisi etävanhempana olevan isän asemaa adoptiota koskevissa päätöksissä. Tätä uutta lakitekstiä vasten muutosehdotus kuuluisi:

9 §

1. momentti:

(kuten HE)

2. momentti:

Rekisteröityyn parisuhteeseen ei sovelleta nimilain (694/1985) säännöksiä puolison sukunimestä eikä lapseksiottamisesta annetun lain (153/1985) säännöksiä, jotka koskevat puolison oikeutta ottaa ottolapsi. Parisuhteen osapuoli voi kuitenkin ottaa ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lapsen , edellyttäen, ettei lapseksiottamisesta annetun lain 9 § 2. momenttia sovelleta. Parisuhteen osapuoli ei voi myöskään ottaa ottolapsekseen parisuhteen toisen osapuolen lasta, mikäli edellytykset vahvistaa lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde isyyslain (700/1975) 2 §:n tai 2 a §:n perusteella ovat olemassa. Tällaiseen lapseksiottamiseen sovelletaan, mitä lapseksiottamisesta annetussa laissa säädetään lapseksiottamisen edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista silloin, kun lapseksiotettava on lapseksiottajan puolison lapsi.

3. momentti:

(kuten HE)

voimaantulosäädöksen jälkeinen teksti hylätään

Ei kommentteja: