keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Samalla kun hedelmöityshoitolaki avataan, tulisi muiden kuin heteroparien hedelmöityshoidot kieltää!


Kaksi vuotta hedelmöityshoitolain (1237/2006) säätämisen jälkeen, se joudutaan palauttamaan tietyiltä osin uudelleen eduskuntaan. Syynä on se, että laki on todettu ristiriitaiseksi EU:n direktiiveihin perustuvan kudoslain kanssa, koska hedelmöityshoitolain 19 § määrää luovuttajan tiedot säilytettäväksi vain 2 vuotta ennen hävittämistä, kudoslaissa sen sijaan edellytetään säilytysajaksi vähintään 30 vuotta. Vaikka se ei uutisista suoraan käynytkään ilmi, kysymyksessä on vakavampikin asia, koska laki on ristiriidassa myös itsensä kanssa (4. luku, tiedonsaantioikeus) ja rikoslain kanssa, jossa sukusolujen luovuttajien tietojen hukkaamista käsitellään vankeusrangaistusuhkaisena lapsen identiteetin loukkaamisrikoksena.

On siis ilman muuta tärkeää, että tämä korjaus käsitellään eduskunnassa mahdollisimman nopeasti.

Samalla pitäisi hedelmöityshoitolaki avata muutenkin ja tiukentaa sitä. Se ei tällä hetkellä täytä tietyiltä osin tällaiselle toiminnalle sopivia eettisiä periaatteita. Ongelmia on edellisen lisäksi ainakin kolme; ensinnäkin hedelmöityshoitolaissa ei kielletä hedelmöittämistä lähisukulaisen sukusolulla niin, että hedelmöitys aikaansaisi liian läheistä sukua keskenään olevien siittiö- ja munasolun yhtymisen, toiseksi vaikka hedelmöityshoitolaki kieltää toisintamalla (kloonaamalla) saatujen alkioiden käytön, se ei kiellä keinotekoisten sukusolujen käyttöä. Nykyään on tehty yhä enenevässä määrin tutkimuksia, jolla on yritetty luoda esimerkiksi siittiöitä miesten tai naisten luuytimistä, joissakin kokeissa on vastaavasti käytetty muiden eläinten soluja ja mitokondrioita.

Kolmanneksi, hedelmöityshoidot tulisi ehdottomasti jatkossa rajata vain naisen ja miehen muodostamille pareille, joista molemmat sitoutuvat syntyvän lapsen vanhemmuuteen. Monet lapset jäävät erilaisista syistä ilman isää tai äitiä väistämättä, mutta yhteiskunnan ei tulisi varta vasten tarjota sellaisia terveydenhoitopalveluita, joissa tällainen ongelma jo lähtökohtaisesti toteutuisi. Lapsen etu ei voi myöskään olla äidin lesbokumppanin tai isän homokumppanin vahvistaminen vanhemmaksi.

Ei kommentteja: