lauantai 25. lokakuuta 2008
Alternative Party / digitaaliset oikeudet
Helsingin kaapelitehtaalla on parhaillaan menossa Alternative Party-tietotekniikkamessutapahtuma, jota myös "laneiksi" tai demopartyksi kutsutaan. Osallistun siihen itsekin ja olen ollut paikalla eilisiltana ja jälleen tänä iltana. Tapahtuman tarkoituksena näyttää olevan pääasiassa koota yhteen tietotekniikan harrastelijoita, samoin kuin joitakin (muitakin) luovia taiteilijoita. Merkittävä osa esillepanossa on retro - esimerkiksi tietyssä osassa Kaapelitehtaan hallia on lukuisia vanhoja 80-luvun kotitietokoneita, pääasiassa Commodore 64:sia, mutta myös esimerkiksi Spectravideoita tai MSX:iä. Yhtään omaa suosikkiani ja kotihyllystä löytyvää Sinclair ZX Spectrumia en ole kuitenkaan havainnut. Äskettäin päättyi jonkinlainen teknomusiikkiesittely, jossa kyseinen musiikki valitettavasti oli liian kovaa ja seuraavana lienee vuorossa jokin romantiikan aikakautta koskevan kilpailun esittely.
Eräänä aspektina tietotekniikkamessuissa on myös digitaaliset oikeudet ja niiden esilläpito. Paikalla pitää infopistettä mm. puoluerekisteriin pyrkimässä oleva "Piraattipuolue", joka hurjasta merirosvonimestään huolimatta omaa melko maltillisen ohjelman. En voi kannattaa heidän ohjelmansa aivan joka kohtaa, mutta erääseen tietoyhteiskunnan perusasiaan kuitenkin puututaan jämäkästi, nykyään tekijänoikeuslainsäädäntö on ohittanut useita kuluttajien ja myös taiteentekijöiden oikeuksia kaukaa niin oikealta kuin vasemmalta.
Eräänä polttavana ongelmana ovat tietysti käytönestot esim. digitaalista mediaa kuten musiikkikappaleita tai elokuvia verkosta laillisesti ladattaessa. Ladatut teoskappaleet voivat nimittäin edellyttää esimerkiksi keskuspalvelimilta haettavia salauksenpurkukoodeja, jotka tietysti tekevät näistä verkko-ostoista käyttökelvottomia, jos alkuperäinen myyjä syystä tai toisesta häviäisi Internetistä. Myöskään DVD-levyjen tai sitä uudempien elokuvalevytyyppien suojauksia tai niiden purkukieltoja ei pidä unohtaa, nykyinen lainsäädännön tilanne haittaa merkittävästi avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmien ja soitto-ohjelmien käyttöä näillä medioilla olevien elokuvien laillisessa katsomisessa.
En täysin yhdy Piraattipuolueen käsitykseen tekijänoikeuksien raukeamisesta jo n. 10 vuodessa, mutta vastaavasti nykytilanne, jossa raukeamisajat ulottuvat vuosikymmeniä tekijöiden kuoleman jälkeiseen aikaan, on ylilyönti. Tällainen järjestely monesti paljastaa, että tarkoituksena on suojata enemmän tuottajien ja sijoittajien oikeuksia elokuva- ja musiikkibisneksessä kuin itse säveltäjiä, sanoittajia tai esittäviä taiteilijoita. Tämä on samoin näkynyt siinä, että monesti varsinaiset tekijänoikeudet ja tavaramerkkioikeudet hyvin aikaisessa vaiheessa siirretään sopimusteitse tuottajaosapuolelle. On vaikea kuvitellakaan, mihin esimerkiksi Idols- tai Popstars-kilpailuissa tarpeeksi korkealle päässeet laitetaan allekirjoituksillaan suostumaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti