keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä

Tänään on kohistu Alma Median päätöksestä hyllyttää Lapin Kansan päätoimittajan Johanna Korhosen työsuhde ennen kuin se ehti kunnolla alkaa. Syyksi on nimetty luottamuspula, mutta valitettavan vahvoja todisteita on siitä, että kysymys olisi syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tiedossa on ilmeisesti hankaluuksia Alma Medialle niin Suomen perustuslain kuin yhdenvertaisuuslainkin syrjinnänvastaisten pykälien nojalla, ainakin asiaa tullaan tiiviisti puimaan ja oikeusjuttu on hyvinkin mahdollinen.

Oma kantani on se, että työsuhteissa ei yleensä pitäisi erotella ihmisiä heidän seksuaalisen suuntautumisensa tai muiden ammatin harjoittamiseen liittymättömien syiden perusteella. Tiedän esimerkiksi, että aikaisemman työpaikkani Teknillisen Korkeakoulun palveluksessa on useita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, jotka ovat täyttäneet paikkansa normaalisti ja ansiokkaasti työyhteisössä.

Poikkeuksen edellämainittuun perussääntöön muodostavat kirkko ja uskonnolliset yhteisöt. Kirkon osalta tärkeää on työntekijöiden, etenkin pastorien esimerkillisyys ja heidän ei ehdoin tahdoin tule epämääräistää kristillistä perhekäsitystä eikä sen ideaalia. Toinen seikka on se, että on visusti harkittava, miten lapsen oikeuksiin vaikuttavat mm. adoptiota ja keinoalkuista lisääntymistä koskevat lait. Seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuus ei saa tarkoittaa kompromissia siinä, miten lapsella tulee lähtökohtaisesti olla oikeus äitiin ja isään. Joskus lapset jäävät ilman toista tai molempia vanhempiaan tai annetaan vanhempansa menettäneinä adoptioon, mutta adoptio ei saa olla keino muulla tavoin ohittaa lapsen oikeuksia oikeisiin vanhempiinsa, ei seksuaalivähemmistöjenkään tapauksessa. Vaikka naisparit saisivat sisäisen adoptio-oikeuden, ei se saa asettaa isyyslain soveltamista toissijaiseksi, jos isän vanhemmuus voidaan näin todeta ja vahvistaa.

Ihmisellä on viime kädessä vastuu omista tekemisistään. Ylpeydestä ja vääristä teoista katumattomuudesta seuraa rangaistus. Kaikki taipumukset eivät ole suinkaan oikeita, eikä kaikkien taipumusten ja houkutusten toteuttamisesta ole hyvää odotettavissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seksuaalivähemmistöjen syrjintä kyllä on kiellettyä, mutta esimerkiksi aviomiehet ovat ryhmä joiden eriarvoinen kohtelu on oikein lain mukaan sallittua ? Yhdenvertaisuuslaki on juuri muutoksen alla, koska komissiolta tulleen nootin mukaan se ei edelleenkään Suomessa koske tiettyjä ihmisryhmiä !

Esimerkiksi hedelmöityshoitolakiakin korjattiin sen "anonyymiyden" joka oli lasten oikeuksien sopimuksen vastainen takia.

Ja esimerkiksi vuonna 2005 oikeuslaitos ei suostunut käsittelemään suurinta osaa yhdenvertaisuuslain mukaisia haasteita !

Ja lakiin kirjoitettua vastaajan todistustaakkaakin ollaan ilmeisesti hieman muuttamassa ?

Sammeko nyt tosiaankin "oikeuslaitokseltamme" ensimmäisen oikean yhdenvertaisuuslakia käsittelevän päätöksemme ?

Yritetty on ennekin; joten en usko enenkuin näen !

Mikko N. kirjoitti...

Minun käsittääkseni hedelmöityshoitolain anonymiteettivaatimus kumottiin perustuslakivaliokunnan toimesta, koska sen katsottiin olevan Suomen perustuslain yksilönsuojaa koskevien pykälien vastainen. Tämä tapahtui käsiteltäessä 2000-luvun alkupuolen hylättyä hedelmöityshoitolakia. Monissa muissa Euroopan Unionin maissa, kuten Virossa tai Tanskassa, anonyymit hedelmöityshoidot ovat sallittuja.

Mitä nykyiseen hedelmöityshoitolakiin tulee, sitä pitäisi mielestäni kiireesti hallituksen arvovallalla korjata aiemman lakivaliokunnan enemmistön kannan mukaiseen muotoon, jossa yksinäisille naisille ja naispareille ei olisi saanut antaa hedelmöityshoitoja. Tämä jättää lapsia vaille juridisia oikeuksia ajaa isyyskannetta.