torstai 16. lokakuuta 2008

Länsimaiden on tultava väliin Islannin ja Venäjän sopimuksissa


Kenellekään ei liene epäselvää näinä päivinä Islannin rahoitusmarkkinoiden ja sitä myötä kansantalouden vaikea tilanne. Puhutaan esimerkiksi siitä, että Islannin valtio olisi konkurssin partaalla ja että valuutan noteeraamattomuuden vuoksi ruoantuonti Islantiin muualta uhkaa seisahtua ja jättää kauppojen hyllyt tyhjiksi 4-5 viikon sisällä.

Euroopan talousalueeseen ja NATO:on kuuluvaa hyvin keskeisellä strategisella paikalla olevaa maata ei saa päästää tähän kuntoon, vaan tulisi ehdottomasti laatia suunnitelma, millä vaikeimmat lieveilmiöt saadaan vältettyä ja Islannin talous sen kansalaisten kannalta siedettävään kuntoon. Islannin tämänhetkisestä ratkaisusta on mainittu tämän päivän Verkkouutisissa, jossa kerrotaan Islannin turvautuvan lähinnä Venäjään ja tekevän sille merkittäviä talouden, elintärkeiden teollisuussektorien ja kalastusvesien myönnytyksiä "halpojen" lainojen pantiksi. Nämä vaikuttavat ilman muuta Pohjoisen Atlantin turvallisuustilanteeseen arvaamattomalla tavalla, joten ei ole yhdentekevää, miten tällaiseen reagoidaan.

Oma mielipiteeni on, EU:n, mukaanlukien meidän suomalaisten, on tarvittaessa "ostettava Venäjä ulos" sellaisista Islannin taloutta tukevista sopimuksista, joilla olisi ilmeistä sotilasstrategista merkitystä. Turvallisuuspoliittinen vakaus on hetkellisiin taloudellisiin houkutuksiin verrattuna äärettömän verroin arvokkaampi.

Ei kommentteja: