tiistai 4. toukokuuta 2010

Miksi Kreikkaa oikeasti tuetaan?


Kreikan lainapaketti siis näyttää edelleen etenevän, niin kauan kuin minkään EU-maan parlamentti ei laita sille stoppia. Tällä hetkellä ongelmallisimpana pidän asiassa korkean asiaan liittyvän rahasumman (Suomen osalta > 1.5 miljardia euroa) ohella sitä, että Kreikan tukemisen todellisia motiiveja ei paljasteta ja esimerkiksi meille suomalaisille valehdellaan. Esitän seuraavassa muutamia nyt kierrätettyjä väitteitä kumouksineen:
  • Kreikan tukeminen on tarpeen suomalaisten eläkesäästöjen turvaamiseksi.

    V: Ei todellakaan ole. Jos jotkut eläkevakuutukset ovat olleet täysin vapaaehtoisia ja vailla valtion tukea, ne joutavat mennä. Riskisijoitus mikä riskisijoitus. Valtion takuun piirissä tai lailla säädetyt eläkemaksuvelvoitteet on käsiteltävä Suomessa erikseen, tarvittaessa nytkin verovaroin, jos niitä vastaavat sijoitukset ovat romahtaneet, mutta ilman, että Kreikan valtion kassan kautta saa kiertää senttiäkään.

  • Kreikan tukeminen on tarpeen pankkien pelastamiseksi.

    V: Kuten edellinen, välttämättömät tallettajia koskevat velvoitteet, kuten sovitut suomalaispankkien talletussuojat, on käsiteltävä täällä, ei kierrätettävä rahaa Kreikkaan.

  • Kreikan ahdinko leviää muualle euroalueelle.

    V: Asiaa ei ainakaan helpota se, jos muu euroalue törsää Kreikkaan. Tämä se vasta riskiä levittääkin muualle kuin alkuperäiseen kohteeseensa.


Blogistin spekuloima todellinen syy Kreikan auttamispaketille on turvallisuuspoliittinen: Euroopan historia on hirvittävän sotaisa ja rauhanomaiset kaudet ja demokratiat ovat jopa alle 50 vuoden haarukassa olleet enemmän poikkeuksia kuin sääntöjä, puhumattakaan 1900-luvun alkupuolen molemmista maailmansodista. Pelätään, että Euroopan turvallisuuspoliittinen vakaus ei kestä romahtavia tai sotilasdiktatuureiksi ajautuvia valtioita, millainen kohtalo Kreikalla saattaisi tietysti olla kovan vararikon tullen edessä. Pahimmillaan tilanne voi sytyttää Balkanilla lähimmän vuosikymmenen sisällä sotia. (Islannin osalta riskit taas liittyivät sen Venäjän-suhteisiin ja maan sotilasstrategiseen sijaintiin keskellä Atlanttia.)

Jos tämä on syy, se pitäisi uskaltaa sanoa julki. Euroopan Unionin rakenteet on saatava sisäisesti sen verran avoimiksi, että pahimmat levottomuutta herättävät epäkohdat voitaisiin mieluummin ehkäistä kuin hädissään paikata niitä kalliilla ratkaisuilla kun ongelmat päästetään liian pitkälle.

Ei kommentteja: