Jatkan vielä edellisestä aiheesta huomioiden erään seikan, joka vaikuttaa monesti nykyaikaisiin talouskriiseihin, mutta jonka vaikutusta vähätellään tai se on unohdettu. Kysymyksessä on tuloerojen kasvu.
Kasvavassa taloudessa tuloerojen kasvu ja eriarvoistuminen voidaan peittää sillä, että kasvun hedelmiä riittää useimmille, joillekin niukasti, joillekin yltäkylläisesti. Kun kuitenkin muistetaan, että jo ympäristösyistä loputon kasvu on mahdoton, on vakavasti mietittävä sitä, miten ihmiskunta länsimaissa voisi elää pitkän nollakasvun tai hitaan taantuman ajassa ilman, että yhteiskunnat hajoavat. On nimittäin selvää, että tällaisissa tilanteissa pienetkin viitteet tuloerojen kasvuun ja luokkaerojen muodostumiseen näkyvät poikkeuksellisen selvästi ja aikaansaavat levottomuuksia. Lailliset ja laittomat lakot yleistyvät ja katuväkivalta ja rikollisuus lisääntyy.
Aikaisemmat sosialistiset kokeilut ovat johtaneet yksipuoluejärjestelmiin ja vallan keskittymiseen puolue-eliitille. Neuvostoliiton aikaan oli myös tyypillistä, että NL hallitsi Itä-Euroopan maita sotilaallisesti ja tukahdutti ihmisoikeudet, sananvapauden ja vapaan liikkuvuuden. Itse asiassa järjestelmässä sosialismi oli silmänlumetta peittämään diktatuurin ja suurvenäläisen imperialismin vääryydet.
1990-luvun alusta valtaa on saanut vastaavasti uusliberalismi, jossa on uskottu, että paras tuottavuus ja talouskasvu saavutetaan mahdollisimman kevyellä valtiolla, mutta sääntelemättömällä markkinataloudella ja yksityisellä sektorilla. Sellainen järjestelmä toimii sitä paremmin, mitä voimakkaampaa on kasvu, mutta paljon vikaa on sopeutumisessa laskusuhdanteisiin ja tilanteisiin, jossa pankeilla ja suuryrityksillä menevätkin asiat pieleen. Aivan liian usein ollaan siinä tilanteessa äkkiä yhteiskunnan kukkarolla, eli "yksityistetään voitot, sosialisoidaan tappiot". Tällainen järjestelmä on niin mätä, että Eurooppa ei vältä sotiakaan, jos nykyisestä vaikeasta taloustilanteesta ei voi periytyä noudatettuja ja tiheään valvottuja pelisääntöjä myös tulevalle ajalle. Pankkimaailmassa avainsanoja ovat esimerkiksi otto- ja antolainauskorkojen välisen eron pitäminen terveellä pohjalla ja velanteko vain vakuuksia vastaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti