sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Yksipuolista tasa-arvoa väkipakolla?

Kun vuonna 2006 vahvistettiin naisparien ja yksinäisten naisten oikeudet hedelmöityshoitoihin, oli selvää, ettei keskustelu siihen loppuisi ja myöhemmin tulisivat eteen kysymykset siitä, että vastoin lääketieteen etiikkaa, hedelmöityshoitoklinikat pakotettaisiin tarjoamaan palveluitaan naispareille, jos nämä haluavat.

Lisäksi on spekuloitavissa, että sukusolujen luovuttajan oikeudet määrätä luovutettujen sukusolujen käytöstä otettaisiin pois, kuten Ruotsissa, ja naisparit saatettaisiin jopa takautuvasti ottaa parin määritelmän alle, niin että myös sellaiset luovutukset, jotka olisi luovuttajan halusta "korvamerkitty" vain naisen ja miehen pareille annettaviin hedelmöityshoitoihin, joutuisivat väärinkäytetyiksi. Asian peittelemiseksi joku voi vastaavasti alkaa vaahdota sellaisen poikkeuslain puolesta, jossa näissä tapauksissa luovuttajan tunnistetiedot tuhottaisiin tai lopullisesti salattaisiin myös täysi-ikäisiltä luovutuksesta alkunsa saaneilta henkilöiltä.

Tämä kehityskulku ei vielä ole toteutunut. Kuitenkin sen ensimmäinen kohta, koskien hedelmöityshoitoklinikoiden omia lain kirjainta tiukempia arvopäätöksiä ja lapsen tasapainoista kehitystä koskevan pykälän soveltamista, näyttää olevan nyt propagandamyllyssä ja jos ei ihmeitä tapahdu, niin jo ensi vaalikaudella voidaan nähdä hedelmöityshoitoklinikoiden joko tarjoavan palveluitaan naispareille enempää kyselemättä tai poliisin ahdistelemana sulkevan.

Vaatimukset menevät paljon yli sen, mitä normaalisti "tasa-arvona" voidaan pitää. Erikoissyyniin joutuvat kaikki hedelmöityshoitoihin menijät, erityisesti ne, jotka käyttävät luovutettuja sukusoluja. Luovutettujen sukusolujen tapauksessa asiakkaan haastattelu ja lapsen identiteettiä ja tasapainoista kehitystä koskeva keskustelu on jopa lakisääteistä. Joillekin naispareille "tasa-arvo" merkinnee sitä, että rekisteröidyn parisuhteen tai myöhemmin jopa samaa sukupuolta olevien avioliiton ollessa voimassa, pitäisi heidän kohdallaan "unohtaa" se tosiasia, että luovutettuja siittiöitä käytettäisiin.

Ks. Helsingin Sanomien artikkeleita:

Klinikka voi kieltäytyä hedelmöityshoidon antamisesta naispareille

Naisparit passitetaan psykologille

Ei kommentteja: