maanantai 8. maaliskuuta 2010

Hallitus ei piittaa perusoikeuksista mediamaksuasiassa

Kaleva-lehti on otsikoinut YLE:n mediamaksusta:

http://www.kaleva.fi/uutiset/linden-esittaa-yle-maksuksi-euroa/843671

Siltä varalta, että linkki myöhemmin häviäisi, lainaan tähän muutaman peruskohdan:
Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) esittää uudeksi asuntokohtaiseksi Yleisradiomaksuksi vuonna 2012 190--195 euroa. "Tämä on kohtuullinen maksutaso ja turvaa Yleisradion nykyiset toiminnot", Lindén kertoo Kalevalle.
...
Asiat ovat nytkähtämässä eteenpäin, sillä sosiaali- ja terveysministeriön kompensaatiotyöryhmän on määrä esittää kehysriiheen 23. maaliskuuta ehdotuksensa siitä, voidaanko Yleisradiomaksu ottaa huomioon vähävaraisten ja pienituloisten tukemisessa.

Olen aikaisemminkin kritisoinut mediamaksua ja tässä kohden minua hämmästyttää lakien huono valmistelu ja ylimielisyys hyvin tärkeiden kysymysten edessä. Kun pohditaan "... voidaanko Yleisradiomaksu ottaa huomioon vähävaraisten ja pienituloisten tukemisessa.", pohditaan samalla sitä, halutaanko mahdollisen lakiesityksen karahtavan perustuslakivaliokuntaan, jolta ilman muuta pyydetään lausunto. Jos perustuslakivaliokunta ei reagoisi, tulisi yhdestäkin mediamaksun vuoksi luottokelpoisuutensa menettäneestä vähävaraisesta hirvittävän kallis lasku Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa tai EY-tuomioistuimessa myöhemmin.

Budjettirahoitus olisi ratkaisuna todella elegantti ja ongelmaton. Ikään kuin nykyinen hallitus olisi jotenkin pyhästi sitoutunut varjelemaan tuloveron ja pääomaveron veroasteikkoja yli muiden seikkojen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko Huomioinut, että Brax käväisi 18.2. 2010 Sveitsissä tarkoituksena "yksinkertaistaa" EIT:n käytäntöjä; mitä se sitten tarkoittaneekaan ?

Tuon OM-sivustolla julkistetun tiedon mukaan EIT ei ole 90 % tapauksia "toimivaltainen", vaikka jo eoa raportin eduskunnalle 2005 mukaan EIT ei ole 97 % toimivaltainen Suomen oslta ? ( 97 % Suomea koskevista jutuista seulotaan).

Tuosta EIT:n "tulevaisuuskonfrenssista" ei ole juuri tietoa Suomessa saatavilla ?

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta mediamaksuidean ajatuksen ymmärtää. Ideahan on se, että jos rahoitus pidetään "erillään" eduskunnasta, on media vapaampi. Ja näin vältyttäisiin venäjämäisiltä riskeiltä propagandakoneiston synnystä, kun eduskunta ei voi vetää rahahanoja kiinni tai auki sen perusteella, miten YLE sitä milloinkin miellyttää. Budjettirahoituksestahan tämä tilanne seuraisi aika suoraan.

Toisaalta mediamaksu on vain kierretty tapa toteuttaa sama asia, koska eduskunta kuitenkin käytännössä siinäkin tapauksessa vastaisi siitä, paljonko rahaa YLE:n laariin kertyy.

Mikko N. kirjoitti...

Mediamaksu on oikeasti vero ja sillä ei saavuteta mitään parempaa YLE:n riippumattomuutta valtiosta kuin budjettirahoituksellakaan.

Ainoa syy, jonka vuoksi näen, että mediamaksuja, kuten myös yliopiston lukukausimaksuja ajetaan kuin käärmettä piippuun, on siinä, että nykyhallitus on "naimisissa" sellaisten rahoittajien kanssa, joiden pelätään häipyvän ensi vaalien rahoituskuvioista, jos lisää rahaa haettaisiin sieltä, mistä oikeudenmukaisinta on.

Tarkoitan tällä oikeudenmukaisella vaihtoehdolla pääomaverotuksen ja suurten palkkatulojen verojen maltillista korottamista ja varallisuusveron palauttamista. Näin olisi suotavaa tehdä jo tällä hallituskaudella budjetin alijäämän paikkaamiseksi.

Eiväthän sitäpaitsi poliitikot myöskään vastaa henkilökohtaisesti omaisuudellaan eikä vapaudellaan EIT:stä tulevista lisälaskuista valtiolle ja ne tulevat aina "mukavasti" eri hallituskausilla kuin ongelmat on pantu alulle.