perjantai 19. maaliskuuta 2010

Liian korkeat asumiskustannukset

Viime aikoina työtaistelut ja niiden tarkoitukset ovat puhuttaneet paljon. On kysytty, onko kansakunnalle ja talouskasvulle suurta vahinkoa aiheuttavilla työtaisteluilla oikeutusta. Tämän rinnalle on nostettava kysymys palkan riittävyydestä nimenomaan asumiskustannuksiin.

Pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset ovat nousseet huomattavan korkeiksi, etenkin pienituloisille lapsiperheille, jotka saattaisivat tarvita asumisviihtyvyyden takaamiseksi kolmiota tai neliötä. Tämäntyyppisiä asuntoja on huonommin vuokramarkkinoilla ja pitkä omistusasumista ihannoiva politiikka on johtanut siihen, että sellaiset on poikkeuksetta hankittava pankkilaina nostamalla hitaasti lainaa lyhentämällä omaksi, jos mitään ei mene pahemman kerran pieleen. Jos kuitenkin tilanne on se, että pariskunnan nainen on useamman lapsen äitiyden myötä joutunut työmarkkinoilta tosiasiallisesti syrjään tai silpputöihin, ja miehen bruttotulot jäisivät 2500 euron tienoille, niin sillä ei omistusasuntomarkkinoilla maksettaisi helposti kaksiotakaan. Helsingin keskusta-alueella tai suurella osalla muutakaan pääkaupunkiseutua ei minkääntyyppistä asuntoa. On siis ymmärrettävä, että monet työtaistelut ja niiden kiivaus saavat alkunsa raskaan työn huonosta arvostuksesta ja toimeentulo-ongelmista, jotka näkyvät konkreettisimmin juuri asumiskustannuskysymyksessä.

Tähän tarjoan lääkkeeksi omistusasumisen yliarvostuksen purkamista poistamalla korkovähennystuet. Tämäntyyppisillä toimenpiteillä saadaan ensinnäkin arvokasta veropohjaa laajennettua valtion velkaantumisen hillitsemiseksi ja huomioidaan toiseksi se, että nykyisellään miltei kaikki omistusasumisen tuet valuvat hintoihin. Asumisen tuen tulee kohdistua vuokra-asumiseen ja olla tarveperusteista. Voisi olla esimerkiksi entistä enemmän sellaisia edullisella vuokralla olevia kaupunkien ja kuntien vuokrakolmioita ja -neliöitä, joihin olisivat hakijat oikeutettuja vain riittävän perhekoon mukaan, esimerkiksi kolmioon vähintään pariskunta ja 1 lapsi, neliöön vähintään pariskunta ja 2 lasta. Sinkkuasumisen tuet tulee rajoittaa tapahtuvaksi pienituloisuuden tai vähävaraisuuden perusteella.

Ei kommentteja: