torstai 5. marraskuuta 2009

Internet-yhteyden rajoittamiset vain puolueettoman tuomioistuinkäsittelyn perusteella

Internet on nykyään tärkeä viestintäväline ja sen vuoksi monet suuryritykset, lähinnä mediateollisuuden alalla, ovat pyrkineet saattamaan voimaan tekijänoikeuksia suojaavia Internetin käytön rajoitteita. Erityisesti Internetin käyttäjien tunnistetietoihin, kuten sähköposteihin tai palveluntarjoajien lokeihin on haluttu päästä käsiksi entistä useammin. Lisäksi on esitetty, että väärinkäytöksiin, kuten tekijänoikeuksilla suojattujen tiedostojen laittomaan jakamiseen, tai lapsia koskevan pornografisen materiaalin levittämiseen syyllistyneet, sen lisäksi, että joutuvat normaalilla tavalla rikosoikeudelliseen vastuuseen, menettäisivät myös Internet-yhteyssopimuksensa.

Ongelmana Internet-yhteyden katkaisuesityksissä on ollut se, että ne on haluttu monissa EU:n jäsenmaiden (kuten Ranskan) pyrkimyksissä eriyttää normaalista tuomioistuinkäsittelystä ja periaatteesta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Verkkoyhteyden katkaisu on haluttu saattaa voimaan heti tai tietyn määrän yksityisten yritysten antamien varoituksia, jälkeen. Tällainen on ongelmallista monessakin suhteessa, ensinnäkin siksi, että joidenkin verkkoyhteys voidaan katkaista aiheettomasti. Joko siksi, että joku muu on käyttänyt samaa IP-osoitetta tai siksi, että toimenpiteet kohdistuisivat muihin samassa ruokakunnassa oleviin henkilöihin.

Euroopan Unionin parlamentti on hetki sitten tekemässä alustavassa sopimuksessa jäsenmaiden neuvoston kanssa, halunnut laittaa tällaisille spekulaatioille lopun ja haluaa, että verkkoyhdeyden rajoittamiseen voidaan ryhtyä vasta "puolueettoman käsittelyn ja käyttäjän kuulemisen jälkeen". Muutosesitys on erittäin kannatettava ja toivottavasti asia huomioidaan tarpeenmukaisella vakavuudella lopullisissa äänestyksissä ja kaikissa jäsenmaissa.

Ei kommentteja: