sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Kauppojen aukioloaikarajoitusten väljentämisestä

Marraskuu on alkanut ja talvi on tulossa. Näin pyhäinmiestenpäivää seuranneena päivänä ovat myös kauppojen sunnuntaiaukiolot alkaneet jälleen ja, jos eduskunta nopeasti toimii, ovat sunnuntaiaukiolot tulleet myös jäädäkseen. Uudessa lakiehdotuksessa on enemmän selkeyttä kuin nykyisessä, koska nykyinen laki muodostaa melkoisen tilkkutäkin sen osalta, mitkä sunnuntait ovat aukiolosunnuntaita ja mitkä kiinniolosunnuntaita.

Tietysti uusikaan esitys ei ole tässä suhteessa täydellinen, esimerkkinä kirjavuudesta on se, että sunnuntaiaukiolo on pääsääntöisesti kello 12-18, mutta isänpäivän ja jouluaaton välillä 12-21, kuten nykyään. Olisiko kuitenkin ollut järkevämpää ja helpompaa laittaa sunnuntaiaukiolo ympäri vuoden noudattamaan aikarajoja 12-21? Toinen seikka on se, että juhlapyhien aukioloaikarajoitusta on tiukennettu ja sen perusteella joudutaan 400 neliömetrin pinta-alarajoituksen lisäksi pohtimaan erikseen kysymystä, onko myyntitila kioskissa tai huoltoasemalla ja onko myynti (sic) "kioskityyppistä". Selkeämpää olisi ollut tyytyä 400 neliömetrin pinta-alarajoitukseen ja jättää "kioskityyppisyyden" pohdinnat pois, nyt ehdotettu johtaa siihen, että se kuormittaa vain tuomioistuimia. Läheisellä huoltoasemalla olleessa alle 400 neliömetrin ruokakaupassa ei eilen pyhäinmiestenpäivänä tiedetty, saisiko se olla auki uudessa järjestelmässä juhlapyhinä, myyjä veikkasi, että kyllä.

Erityisen kysymyksen muodostavat joulunpyhät. Kun uudessa laissa jouluaaton aukiolo rajoittuu 7-12:een, jos jouluaatto osuu arkipäiväksi, 9-12:een, jos jouluaatto osuu lauantaiksi tai kiinnioloon, jos jouluaatto osuu sunnuntaiksi, ei tämä ole myöskään kovin selkeää tai järkevää. Mieluummin jouluaattona voisi laittaa kaupat reilusti kiinni, kyseisen päivän poikkeuksellisen suuren juhlapyhämerkityksen vuoksi, mutta toisaalta vapauttaa tapaninpäivän aukiolo samaksi, mikä on sunnuntaiaukioloissa.

Hyväksyttiin aukioloaikalaki tai ei, niin siitä ei nyt viimeistä kertaa eduskunnassa keskustelua käydä.

Ei kommentteja: