perjantai 30. lokakuuta 2009

Pankkialan lakko tästä vielä puuttuisi

Pankkialalla kiistellään tällä hetkellä palkankorotuksista. Työntekijäpuolen yli 3%:iin ulottuvat palkankorotusvaateet ovat luonnollisesti työnantajapuolelle liikaa, jonka vuoksi se uhkaa työsululla, johon työntekijäpuoli vastaisi lakolla. Työsulku tai lakko, niin kuitenkin pankkipalveluiden estyminen pidemmäksi ajaksi kuin muutamaksi vuorokaudeksi, jos muutamaksi tunniksikaan, johtaa nykyisen yhteiskunnan vaikeuksiin.

Suurin osa ihmisten ja yritysten käyttövaroista on pankeissa ja sinne myös maksetaan palkat. Jos ihmiset eivät pysty käyttämään rahojaan, aiheuttaa se ongelman kaupankäynnille ja myös monille henkilökohtaisia vaikeuksia, jos ei ole kyennyt arvioimaan oikein sitä käteisvarojen määrää, jonka nostaisi tililtä ennen pankkipalveluiden seisahtumista, jos ehtii. Liian vähän, niin rahat loppuvat, (kollektiivisesti) liian paljon, ja irtaimenaan oleva käteinen raha lisää omaisuusrikosten, jopa ryöstöjen, riskiä.

Nykyisessä kiistassa molemmat osapuolet ovat syypäitä. Työntekijäpuoli siksi, että nykyisessä taloustilanteessa noin suuri yleinen palkankorotusvaade on posketon ja mahdottoman suuri maksettavaksi. Työnantajapuoli siksi, että pankkiala, samoin kuin monet muut alat, on huonossa maineessa johdon liian suurten bonusten ja optiojärjestelyjen vuoksi. Joissakin maissa on skandaalinkäryisesti jaettu suuria johdon etuisuuksia silloinkin, kun pankkitoimintaa on aktiivisesti tuettu veronmaksajien varoilla. Palkankorotusvaatimusten kohtuullistaminen vaatii käytännössä vastavuoroista suurimpien tuloluokkien ylimääräisten etuuksien jäädyttämistä.

Joissakin tapauksissa voisi kokeilla tuloeroja tasaavia palkankorotuksia, jotka kohdistuisivat vain pienituloisimpiin, pienenisivät suhteellisesti tulojen kasvaessa ja tietyn tulorajan ylittävät jäisivät palkankorotuksesta paitsi kyseisellä liittokierroksella. Eräs malli voisi olla vaikka se, että jos edellinen palkka K oli alle 3000 euroa, niin uusi palkka olisi 1.05K-K^2/60000, jos yli 3000 euroa, niin palkka pysyisi samana. Tässä mallissa (virtuaalinen) palkankorotuksen taso 0-tuloilla olisi 5% ja palkan kohotessa toisen asteen kertoimen vaikutuksesta palkankorotus jäisi tasaisesti prosentuaalisesti vähemmäksi.

Ei kommentteja: