sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Tupakan täyskielto voi olla virheliike


Tänään on tuotu esiin se jo aikaisemminkin ounasteltava seikka, että Suomen hallitus haluaa vähitellen toimeenpanna tupakan kieltolain. Uudessa ehdotuksessa tupakkalain muutokseksi tällainen tavoite on laitettu ensimmäistä kertaa perusteluihin, kun todetaan tavoitteeksi tupakoinnin lopettaminen Suomesta. Ehdotus ei vielä sisällä yleistä tupakan myynti-, maahantuonti-, hallussapito tai käyttökieltoa, mutta rajaa sen sijaan entisestään niitä alueita, joilla tupakointi on sallittua. On erityisesti huomattava, että mukaan on ensimmäistä kertaa tulossa suurehkoja ulkoilmatiloja, kuten rock-konserttien katsomot ja ulkoilma-anniskelualueet. Ruotsissa vastaavasti kiellon kohteeksi ovat joutumassa ravintoloiden terassit ja puhutaan myös parveketupakoinnin kiellosta.

Itse katson, että tupakointikiellot ja -rajoitukset ovat järkeviä ja hyväksyttäviä, kun niiden tavoite on ehkäistä alaikäisten tupakointia ja passiivista tupakointia. Näiden avulla voidaan hyvin perustella tupakointikiellot sisätiloissa ja tupakan myyntikielto alaikäisille. Sen sijaan sellaiset täysi-ikäisiin kohdistuvat kiellot, joiden tarkoitus ei ole enää korjata jotakin konkreettista muille haittaa aiheuttavaa ongelmaa, vaan toimia pelkkänä ideologisena kieltona, voivat tuottaa ongelmia.

Suomessa oli alkoholin kieltolaki vuosina 1919-1932. Tänä aikana alkoholin välitykselle kehittyi Suomeen massiivinen salakuljetuksen ja pimeän myynnin verkosto, jossa tarjolla oleva alkoholi painottui lähinnä laadultaan vaihtelevaan pirtuun. Kun pääasiallinen alkoholin tai tupakan välityskanava ovat harmaat markkinat, niin siitä seuraa samalla myös se, että ikärajoistakaan ei piitata lainkaan. Kuka katsoisi papereita, jos koko toiminta on muutenkin laitonta? Ennustan lisäksi, että kun tupakan myyntikielto myöhemmin säädetään, niin sen jälkeen tupakkaa saa samoilta henkilöiltä ja verkostoilta kuin tällä hetkellä ennestään laitonta kannabistakin.

Ei kommentteja: