tiistai 13. lokakuuta 2009

Toimiva vaalijärjestelmä on hyvinvointivaltion edellytys

Lauri Tarastin työryhmä on saanut päätettyä ehdotuksesta vaalirahoituslainsäädännön uudistamisesta. Työryhmä esittää kampanjoille sekä henkilö- että puoluekohtaisia kulukattoja ja reaaliaikaista ilmoitusvelvollisuutta lähes kaikista vaaliavustuksista. "Lähes kaikista" on tässä tapauksessa varsin tiukka ilmaisu, koska se olisi kattamassa 2000 euron ylittävät puolueen saamat vuotuiset lahjoitukset.

Oma näkemykseni on, että uudistukset olisivat tervetulleita ja oikeansuuntaisia. Ongelmana näen sen, että kulukatot voivat olla vaikeita valvoa ja houkutella rahojen kierrättämiseen kavereiden kaverien perustamien kannatusyhdistysten tai muiden erikoisuuksien kautta. Tärkeämpänä kuin kulukattoa, pidän vaalirahoituksen avoimmuutta ja reaaliaikaista ilmoittamista.

Edustuksellisen demokratian toimivuus rehellisten vaalien kautta on ehdottoman tärkeää Euroopan Unionin kaikissa jäsenvaltioissa. Ihmisten vieraantuminen politiikasta merkitsee usein myös sivuilmiönä erilaisten anarkististen ilmiöiden ja rikollisuuden kasvua. Jos esimerkiksi jossakin maassa on huomattava määrä aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole äänioikeutettuja kynällä ja paperilla, he sitten vaihtoehtoisesti "äänestävät" tiiliskivillä ikkunoiden läpi tai ilotulitusraketeilla mellakkapoliiseja kohti.

Ei kommentteja: