lauantai 17. lokakuuta 2009

Autoveroskandaali

Eduskunta on päättänyt autoveron laittomasti perityn lisäosan (ns. ei-arvonlisäveron eli ELV:in) palauttamisesta vain niiden osalta, jotka ovat joutuneet maksamaan kyseisen veron vuoden 2006 alun jälkeen. Perusteena sille, miksi tätä ennen tapahtuneet verotukset jäisivät pysyvästi Suomen valtion kassaan, on käytetty sitä, että "valitusaika Suomessa olisi ummessa". Autoverotuksista on kuitenkin valitettu EY-tuomioistuimeen tasaiseen tahtiin 2000-luvun alusta alkaen ja Suomi on saanut siitä jo ainakin kaksi langettavaa päätöstä. Mihinkään vanhenemisaikoihin ei voi siis vedota, jos Suomi on tietoisesti perinyt yhteisölainsäädännön vastaisia veroja.

Nyt tehdystä päätöksestä, joita tasan yksi hallitukseen kuuluva kansanedustaja uskalsi vastustaa ja oppositioon kuuluvista puolueista SDP meni hallituksen taakse, tulee varmasti uusia valituksia EY-tuomioistuimeen, jotka Suomi häviää. Oikeudenkäynnit ja korvausten korot tulevat maksamaan kaikille veronmaksajille (sic) maltaita. Poliittisena tarkoituksena lienee ollut saada ylimääräiset menoerät hinnalla millä hyvänsä pois budjettia rasittamasta tämän hallituskauden aikana, vaikkakin sitten tulevaisuuteen. SDP lienee ollut mukana pitääkseen silmällä mahdollisuutta kosiskella jompaakumpaa suurista hallituspuolueista mahdolliseen sinipuna- tai punamultahallitukseen tulevaisuudessa.

Ainoa pidemmän päälle kestävä ratkaisu näiden asioiden suhteen, olisi yhteisölainsäädännön huomioiminen etukäteen ja se, että alettaisiin määrätietoisesti toimittaa asiaan kuuluvia polttoaineveron korotuksia ja pääkaupunkiseudun ruuhkamaksuja.

Ei kommentteja: