lauantai 10. lokakuuta 2009

Islanti ja Latvia ongelmissa löyhien takaisinmaksuperiaatteiden kanssa

Talouskriisi on saanut Islannin ja Latvian kehittämään kansantalouttaan tasapainottaakseen "luovia" ratkaisuja.

Islannin "reseptinä" on ollut jättää Ison-Britannian ja Alankomaiden kanssa tekemistään Icesave-korvaussopimuksista osia noudattamatta, esittäessään lakia, joka rajoittaa korvausmaksujen suorittamista Isolle-Britannialle ja Alankomaille niin ajallisesti kuin määrällisesti (maksuajalla Islannin BKT:n kehitykseen sidottuina). On ilmiselvää, että Iso-Britannia ja Alankomaat eivät tällaista hyväksy ja mainitut maat voivat tarvittaessa torpata IMF:n lisälainoituksen Islannille. Islannin parlamentin on nyt valittava populismin ja maan tulevaisuuden vastuullisen rakentamisen välillä.

Latvia taas on saanut "neronleimauksen", jonka mukaan asuntolainojen panttina oleva asunto riittäisi koko asuntovelan kattamiseen, vaikka sen arvo olisi lainanottohetkestä lukien alentunut huomattavastikin. Lisäksi lain pitäisi olla heidän mukaansa takautuva, eli jo ennestään olevat sopimukset esimerkiksi ruotsalaisten pankkien kanssa menisivät romukoppaan ja pankit joutuisivat vastaamaan yksin asuntoriskeistä. On vastaavasti ilmiselvää, että Ruotsi tai muut asiassa pankkitakauksien kanssa osalliset maat eivät tällaista hyväksy, vaan Latviakin samalla tavoin riskeeraa IMF-lainansa.

On kestämätöntä, että joidenkin maiden annetaan kehittää huolettomia kuplia nousukaudella ja sitten laskukaudella ja sitä mahdollisesti seuraavalla nousukaudella ei laitettaisi maksamaan vastuita.

Ei kommentteja: