keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Talletussuoja ja korkokatto sen ehdoksi

Helsingin Sanomain mukaan Euroopan Unionin komissio haluaisi, että Suomi nostaisi muiden maiden ohella pankkitalletusten suojaa 50000 eurosta 100000 euroon. Perusteena talletussuojan nostamiselle nähdään aivan aito huoli tallettajien luottamuksesta pankkeihin, koska lama ja pankkikriisi ovat monissa maissa kaikkea muuta kuin vielä ohi.

Suomen hallitus ei kuitenkaan ole asiasta aivan yhtä innostunut, koska Islannin pankkien ja Islannin valtion viitoittamien karmeiden esimerkkien nojalla korkeasta talletussuojasta voi yksittäiselle valtiolle seurata aivan liian raskaat vastuut. Tämä huoli on myös aiheellinen, joten jonkinlainen kompromissi olisi tarpeen.

Minun ehdotukseni olisi se, että talletussuoja voisi olla korkea, mutta sen myöntämisessä ehtoja. Esimerkiksi sellainen, ettei talletussuojallisen pankkitilin korko Suomessa saisi missään tapauksessa ylittää jotakin lyhytaikaiseen euriboriin sidottua korkoa. Korkemman koron käyttäminen tarkoittaisi sitä, että pankki joutuisi tilisopimusvaiheessa ja markkinoinnissaan varoittamaan tällaisten korkeakorkoisempien tilien suojattomuudesta. Pankit eivät voisi omalla päätöksellään muuttaa sellaista tiliä, joka olisi talletussuojaehtojen piirissä, suojattomaksi eikä nostaa sen korkoa yli sallitun rajan.

Ei kommentteja: