torstai 26. marraskuuta 2009

Jäädyttämällä tislattu alkoholijuoma ei voi olla olutta


Ruokala.net otsikoi harhaanjohtavasti:

http://www.ruokala.net/uutiset/2009/11/maailman-vahvin-olut-syntyi-skotlannissa
(Maailman vahvin olut syntyi Skotlannissa)

väittäessään, että Skotlannissa olisi valmistettu yli 30 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävää olutta. Artikkelin mainitsema juoma ei nimittäin ole valmistettu pelkästään käymisteitse, vaan ...
Alkoholi jäätyy matalammissa lämpötiloissa kuin vesi. Jäätyneestä oluesta poistettiin vähitellen jäätynyttä vesikerrosta. Lopulta jäljelle jäi jääkuutio, joka sisälsi hurjasti konsentroitunutta olutta.

Vaikka menetelmä on epätavallinen, rinnastuu se kuitenkin tislaukseen, jossa perinteisesti etyylialkoholi erotetaan vedestä siten, että se höyrystyy matalammassa lämpötilassa kuin vesi. Tämän jäätislauksen merkittävänä haittapuolena ja vaarana on se, että siinä konsentroituu helposti myös metanoli ja korkeammat alkoholit tisleeseen. Keittotislauksessahan tältä haittailmiöltä vältytään nostamalla lämpötila ensin varovasti yli metyylialkoholin, mutta alle etyylialkoholin kiehumispisteen, erottamalla esitisle ja vasta sitten nostamalla lämpötilaa ylöspäin. Hienommissa juomissa erotellaan myös korkeammat alkoholit jälkitisleenä ja tislaus toistetaan useampaan kertaan.

Jos koko juomaa edes saa edellisen huomioonottaen valmistaa ja markkinoida, ei sitä pitäisi markkinoida oluena, vaan mallasliköörinä.

Ei kommentteja: